Jouluna tulee monenlaista roskaa, joilla on omanlaiset lajittelutavat.

Jätteiden lajittelu on tärkeää myös jouluna, muistuttaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY. Moni ei kuitenkaan tiedä, miten joulun roskat kuuluisi lajitella tai saattavat vain laittaa kaiken sekajätteisiin, koska se tuntuu yksinkertaisimmalta tavalta.

HSY:n mukaan alumiinivuoat, tuikkukynttilöiden kuoret sekä muut alumiiniroskat kuuluvat metallin keräykseen. Lahjapaperit tulee laittaa sekajätteeseen, jolloin niistä tuotetaan jätevoimalassa kaukolämpöä ja sähköä.

”Moni ihmettelee, miksi lahjapaperit eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen. Ne tulee laittaa sekajäteastiaan, koska ne ovat pinnoitettuja ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä. Uudelleenkäytettävät lahjapussit ovat hyvä keino vähentää lahjapaperijätteen määrää”, HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti ohjeistaa.

Myös risat joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat sekä lasinen kynttilälyhty, kuuluvat sekajäteastiaan. Sen sijaan rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat kuuluvat sähkölaitekeräykseen, ei sekajätteeseen.

Jätteen määrää voi vähentää suosimalla pitkäikäisiä koristeita, kestoastioita ja pakkaamattomia kynttilöitä.

Ruokajätteestä biokaasua ja multaa

Jouluna syntyvän ruokajätteen määrää voi helposti vähentää ostamalla jouluruokia kohtuudella. Jos joulun ruokia jää yli, ne voi HSY:n mukaan tuunata uusiksi aterioiksi.

”Ruokajätettä syntyy todennäköisesti jonkin verran, joten on hyvä muistaa, että se tulee laittaa biojäteastiaan. Myös hyytyneen kinkunrasvan voi laittaa biojätteeseen. Tällöin se viedään Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen, jossa siitä saadaan biokaasua ja kompostimultaa”, Partti kertoo.

Ruokajäte ja kinkunrasva eivät kuulu wc-pyttyyn, sillä viemärissä ne aiheuttavat tukoksia ja toimivat ravintona rotille. Nestemäisen rasvan voi laittaa tiiviissä pakkauksessa sekajätteeseen.

Entäs suklaarasiat? Konvehtirasioiden suklaasta nautitaan lähes joka kodissa jouluna.

”Rasian pahvinen kuori tulee laittaa kartongin keräykseen. Rasian muovinen kääre ja suklaiden muovialusta kuuluvat muovipakkauksiin”, Partti neuvoo.

Pakkausjäte keräysastiaan litistettynä

HSY:n mukaan jouluna syntyy myös paljon pakkausjätettä, kun asukkaat tilaavat tavaraa verkkokaupasta ja pakkaavat lahjojaan. Kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioita on hyvä täyttää maltilla.

HSY vinkkaa, että lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken vaikka varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä. Pakkauslaatikot kannattaa tilan säästämiseksi litistää ennen keräysastiaan laittamista.

Jos uutenavuotena on käytössä vielä aikaisemmin ostettuja tinoja, on hyvä muistaa, että ne ovat vaarallista jätettä, koska ne sisältävät runsaasti lyijyä. Käytetyt tinat tulee viedä maksutta HSY:n vaarallisten jätteiden konttiin tai Sortti-asemalle, kun taas uudet, tänä vuonna ostetut lyijyttömät tinat kuuluvat metallinkeräykseen.

Voit tarkistaa, löydätkö lisää neuvoja sekä ohjeita joulun jätteiden lajitteluun myös oman paikkakuntasi jätehuollon sivuilta.