Moni aloittaa tammikuussa tipattoman kuukauden tai on tehnyt jopa yli kolmen kuukauden raittiuslupauksen.

Raittiina pysyttelemisessä suurimmaksi haasteeksi osoittautuu usein sosiaalinen paine ja vanhoista tottumuksista eroon pyristely. Vaikka itse osaisi selittää itselleen tipattomuuden olevan kokeilemisen arvoinen juttu, selväpäisyys voi olla ympäröiville ihmisille yllättävän suuri pala purtavaksi.

Seuraavat vinkit voivat tehdä tipattomuuden tiestä hieman helpomman kulkuea:

1. Hävitä houkutukset asunnostasi.

Kaljahampaan kolottaessa itsekurisi ei joudu liian kovalle koetukselle, kun jääkaapissa ei pönötä kylmä olut kiusaamassa. Varaa kaappiin sen sijaan virkistäviä alkoholittomia vaihtoehtoja.

2. Houkuttele kaveri samaan veneeseen.

Vertaistuesta on apua raittiina pysyttelemisessä. Samassa tilanteessa olevan ystävän kanssa voi kehitellä sellaista tekemistä, johon alkoholi ei kuulu.

3. Kieltäydy.

Jos tiedät tahdonvoimasi olevan heikoilla hangilla, älä mene kosteisiin tapahtumiin joissa houkutukset voivat kasvaa liian suuriksi. Tee erilaisia valintoja: Ystäviä voi tavata illallisten lisäksi myös brunsseilla, ja viinilasista voi nauttia vichyä. Juhliin voi saapua myöhemminkin, jolloin kukaan ei huomaa ettet ole nauttinut alkoholia koko iltana ja vältyt selittelyltä.

4. Hylkää ystäväsi hetkeksi.

Väliaikainen erakoituminen voi auttaa pysyttelemään raittiina. Joillain ystävillä ja alkoholin nauttimisella on tapana kuulua yhteen kuin… gin ja tonic?

5. Nuku enemmän.

Illat, jotka kuluttaa selvinpäin ajatellen ainoastaan selvinpäin pysyttelemistä voi hyödyntää myös painelemalla pehkuihin aikaisemmin kuin on tottunut.

6. Pidä itsesi aktiivisena.

Kun täytät päiviäsi aktiviteeteilla jotka edellyttävät selvinpäin olemista, on epätodennäköisempää että löydät itsesi tuopin äärestä tappamasta aikaa.

7. Ole kuskina.

Jos olet luvannut kuskata kaverisi baari-illan päätteeksi kotiin, kukaan ei taatusti yritä suostutella sinua ”ottamaan edes vähän”. Samalla kun teet selvänä pysyttelemisestä helpompaa, teet myös mukavan palveluksen ystävillesi.

8. Tarkkaile lukuja.

Alkoholin poisjättäminen saattaa laihduttaa sinua mutta lihottaa lompakkoasi. Säästetyt eurot ja turhat kalorit motivoivat pysymään alkoholittomalla linjalla.

9. Palkitse itsesi.

Selviäminen Kuningas Alkoholin houkutuksista viikonlopun tai suuren tapahtuman yli, on hyvä syy palkita itsensä jollain mukavalla (ei alkoholilla).

10. Aloita aamuaktiviteetti.

Nyt kun sinulla ei ole enää krapulaa aamuisin, jaksat pirteänä ja hyvävointisena aloittaa päivän vaikkapa mieleiselläsi liikunnalla tai tekemällä kotitöitä. Aikainen ylösnousu tekee päivistä pidempiä ja illalla saat kiittää itseäsi reippaudesta.

Lähde: Daily Mail