Isossa kaveriporukassa ei ole mitään pahaa, mutta on vaikea muodostaa ja ylläpitää yhtä läheisiä ystävyyssuhteita ison porukan kanssa kuin muutaman ystävän kanssa.

Sosiaalisen median ja julkkisten ”girl squadien” myötä monet saattavat tuntea kateuden piston, kun näkevät esimerkiksi somessa kuvia isoista kaveriporukoista pitämässä yhdessä hauskaa.

”Miksi minulla ei ole tuollaista”, saattaa moni muutamia läheisiä ystäviä omaava ajatella.

Mutta ovatko nämä ”squadit”, tyttöporukat, lopulta niin ihmeellisiä? Cosmopolitan selvitti tätä asiaa Kalifornian yliopiston Davisin kampusyliopiston psykologian apulaisprofessori Cynthia Pickettin avulla ja sai selville 6 syytä, miksi muutama läheinen ystävä päihittää ison tyttöporukan.

1. Internet saa porukat näyttämään yleisemmältä kuin ne ovat – eikä se ole hyvä asia

Sosiaalinen media ei aina anna kuvaa todellisuudesta. Pickettin mukaan ihmiset haluavat näyttää muiden silmissä suosituilta ja pidetyiltä, joten ei ole yllättävää, että on taipumusta valita someen kuvia isoista porukoista tai juhlista.

”Tämä voi johtaa siihen, että some-käyttäjät uskovat olevansa vähemmistöä, jos heillä on vain pieni ystäväpiiri, kun todellisuudessa he ovat pitkälti kuin kaikki muutkin”, apulaisprofessori kertoi.

On luonnollista ajatella, että somessa nähtävät julkaisut vastaavat todellista elämää, vaikka moni tietääkin, että sinne julkaistaan vaan parhaita paloja omasta elämästä. Tämä taas johtaa siihen ikävään tuntemukseen, että vertaa itseään ihmisiin, joilla vaikuttaa olevan paljon enemmän ystäviä kuin itsellä on.

”Kaikki tiedämme sosiaaliseen vertailuun liittyvistä tutkimuksista, että ihmiset spontaanisti ja automaattisesti vertaavat itseään muihin ja tämä vaikuttaa siihen, miten arvostelee itseään”, Pickett sanoi.

”Joten kyllä, vain muutamia läheisiä ystäviä omaavat voivat tuntea olonsa huonoksi tällaisille julkaisuille altistuessaan”, hän lisäsi.

2. On vaikea todella olla tasaveroisesti parhaita ystäviä 6-7 ihmisen kanssa

”Squadien” suosiota liioitellaan sosiaalisessa mediassa, mutta tosielämässä ne ovat vaikeita. Pickett muistutti Cosmopolitanin haastattelussa, että mikä tahansa sosiaalinen ihmissuhde vaatii ajan antamista sille.

”Ongelma on se, että kun henkilöllä on paljon ystäviä, ei hän pysty käyttämään aikaansa jokaista varten niin paljon kuin ystävä voisi haluta. Esimerkiksi on aina liian kiire soittaa tai mennä syömään. Se on mahdollista, mutta todennäköisesti on erittäin vaikeaa pitää 6-7 parasta ystävää”, Pickett totesi.

Cosmopolitanin mukaan jokainen varmasti tietääkin, että hauska porukka, jonka kanssa mennään juhlimaan, ja paras ystävä, kenelle voi kertoa kaiken, ovat kaksi eri asiaa. Porukka voi olla mainiota juhlimista ajatellen, mutta porukan jokaisen jäsenen mieltäminen yhdeksi omista parhaista ystävistä on todennäköisesti kaikkea muuta kuin totta.

3. Suureen ystävämäärään keskittyminen voi saada menettämään ystäviä

Jos olet niin sanotusti ride or die -asenteella ystäviä jokaisen porukkaasi kuuluvan kanssa, voi määrän laittaminen ystävyyssuhteiden laadun edelle saada sinut menettämään hyviä tyyppejä.

”Ihmissuhteiden equity theory -teorian mukaan kun yksi ihminen kokee, että hän antaa enemmän ihmissuhteelle kuin toinen osapuoli, johtaa se tyytymättömyyteen”, Pickett kertoi.

”Joten jos sinulla ei ole kaikille aikaa samalla tavalla, on siinä riski menettää ystäviä”, hän jatkoi.

Cosmopolitanin mukaan tässä on järkeä, sillä kukaan ei varmasti halua tuntea olevansa se ystävä, jonka kanssa vietetään aikaa, kun muun porukan kanssa se ei onnistu tai hän on se vähiten suosittu tyyppi porukasta.

4. Liian monen ystävyyssuhteen kanssa tasapainoilu ei ole hyvästä terveydelle

Nebraska-Lincolnin yliopiston tutkimuksen mukaan liian monen ystävän omaaminen voi johtaa stressiin, koska vaatimukset ystävänä olemiselle ovat suuremmat kuin hänen kykynsä olla ystävä. Tämä tunne velvollisuudesta liian monta ihmistä kohtaan voi olla liikaa ja johtaa jopa masennusoireisiin. Eli lyhyesti sanottuna tietyn pisteen jälkeen se, että sinulla on liian monta ihmistä, jotka vaativat aikaasi ystävänä, on liikaa verrattuna ystävyysuhteiden positiivisiin puoliin nähden.

5. Mikään porukka ei ole tasa-arvoinen, mikä voi johtaa draamaan

Cosmopolitanin mukaan on epätodennäköistä, että jokainen ”squadissasi” on sinulle yhtä läheinen ystävä. Jos sitten käy niin, että porukassa on konflikti sinulle läheisemmän ystävän ja toisen ystävän välillä, on sinulla todennäköisesti omat puolueellisuutesi ja ennakkoasenteesi ja pidät läheisemmän ystäväsi puolia. Tästä aiheutuu draamaa. Journal of Youth and Adolescence -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan naisten ystävyyssuhteet etenkin ovat alttiimpia sisäisille riidoille porukassa, koska he todennälöisemmin muodostavat läheisempiä ystävyyssuhteita tiettyjen porukkaan kuuluvien henkilöiden kanssa. Tämä saa muut tuntemaan torjuntaa, mikä johtaa status-aggressioon.

6. Vanhempana todennäköisesti suosit läheisiä ystävyyssuhteita enemmän kuin porukkaa

Kuinka monen nelikymppisen näet julkaisevan ryhmäkuvia vessasta ystäviensä kanssa sen sijaan, että olisi yksi, pitkään kestänyt ystävyyssuhde ihmisen kanssa, kenen kanssa juttelee päivittäin?

”Tohtori Laura Carstensenillä on Socioemotional Selectivity Theory -nimellä tunnettu teoria, jonka mukaan ihmiset ikääntyessä sijittavat enemmän aikaa palkitseviin ja merkityksellisiin aktiviteetteihin”, Pickett sanoi.

”Näin ollen ikääntyessä ihmiset alkavat karsia sosiaalisa verkostojaan ja keskittyä niihin henkilöihin ja ihmissuhteisiin, jotka ovat emotionaalisesti tyydyttävämpiä”, hän jatkoi.

Cosmopolitanin mukaan tämä teoria selittää, että kun olet nuorempi, tulevaisuuteen liittyvät tavoitteet ohjaavat sinua enemmän, kuten suositummaksi ja menestyvämmäksi tuleminen. Mitä vanhemmaksi tulet, sitä enemmän keskityt siihen aikaa, mikä sinulla on jäljellä ja enemmän hetkessä tyydyttävään vuorovaikutukseen, kuten että voit tuntikausia jutella ystäväsi kanssa, kenen seurassa voit todella olla oma itsesi.

Kun tiedät, että pari läheistä ystävää tekee sinut onnelliseksi iän myötä, miksi siis murehtia siitä, kuuluuko isoon porukkaan vai ei?

Lähde: Cosmopolitan