Lopputilin ottamista kannattaa pohtia eikä toimia tunteiden viemänä, ettei päätös kaduta myöhemmin.

Luultavasti jokainen turhautuu toisinaan työhönsä ja miettii, pitäisikö irtisanoutua ja vaihtaa työpaikkaa. Kun väsyttää, stressaa, on kiire ja palkka tuntuu huonolta työtehtäviin nähden, voi lopputilin ottaminen tuntua aina vain houkuttelevammalta.

Päätöstä irtisanoutumisesta ei kuitenkaan kannata tehdä hetken mielijohteesta. Jos ajatus lopareista on pyörinyt mielessäsi, kysy itseltäsi ensin muutama tärkeä kysymys ennen kuin päätät, lähdetkö nykyisestä työpaikastasi.

Kysy itseltäsi: Onko näillä asioilla väliä enää viikon päästä?

Joskus yksi huono päivä töissä riittää siihen, että irtisanoutuminen alkaa tuntua hyvältä idealta. Vaikka ’Minä lopetan’-puheen pitäminen voisi tuntua tyydyttävältä, on parempi pysähtyä hetkeksi ja todella miettiä asiaa ennen kuin teet uraasi koskevia päätöksiä. Työnvälittäjä Daniel O’Brianin mukaan on helppo toimia tunteiden viemänä, mutta on tärkeä ottaa aikalisä ja miettiä asioita rationaalisesti.

”Jos meillä on töissä jokin konflikti tai saamme kritiikkiä, voi aluksi reaktio olla halu etsiä uusi työpaikka. Mutta jos ajattelet irtisanoutumista, suosittelen ensin miettimään, onko syy siihen väliaikainen”, O’Brian sanoi Metrolle.

”Hyvä tapa tehdä niin on kysyä itseltäsi ’onko tällä asialla väliä enää viikon päästä?’ Jos vastaus on ’ei’ tai ’en ole varma’, suosittelen silloin sinua pohtimaan, onko irtisanoutuminen tarpeen”, hän jatkoi.

Jos yleisesti voit töissä huonosti ja ilmapiiri on negatiivinen, voi lopputilin ottaminen olla hyvä idea, mutta jos takana on yksi huono viikko ja tilanne on väliaikainen, anna tilanteen rauhoittua.

Kysy itseltäsi: Onko minulla strategia?

Metron mukaan ei kannata ottaa lopputiliä, jos sinulla ei ole suunnitelmaa – eikä pelkästään tulevan työn suhteen, vaan myös siihen liittyen, miten aiot lähteä.

”Strategian pitäisi sisältää niin se, miten annat oman työlastisi eteenpäin muille kuin miten navigoit tulevia keskusteluja kollegoidesi kanssa”, O’Brian totesi.

”On väistämätöntä, että työkaverisi kysyvät sinulta paljon kysymyksiä liittyen uuteen työpaikkaasi sekä koettavat selvittää, miksi irtisanoudut. On tärkeää olla ammattimainen ja olla olematta negatiivinen nykyistä työpaikkaasi kohtaan”, hän muistutti.

Valmistaudu käymään läpi asiat esimiehesi kanssa ja koettakaa löytää tapa, joka toimii kaikille irtisanoutumistasi ajatellen.

Kysy itseltäsi: Mitä sopimuksessani sanotaan?

Älä luota siihen, että sinulla on kuukauden irtisanomisaika, sillä sopimuksestasi voi löytyä ikävä yllätys. On tärkeä lukea työsopimus tarkkaan, sillä se on sitova dokumentti, jolla on vaikutus niin työelämääsi kuin yksityiselämääsi.

Metron mukaan on tärkeää, että tiedät kaikki puolet työsopimuksestasi etkä vain oleta niiden olevan jotain. Oletus yleensä on se, että irtisanomisaikaa on kuukausi, mutta nykyisin on yhä yleisempää, että tämä aika on pidempi. Jos sinulla on merkittävä irtisanomisaika, keskustele esimiesten kanssa sen joustavuudesta ja mieti myös, voisitko varoittaa heitä etukäteen, että etsit uutta työtä ennen kuin aloitat työhaastatteluissa käymisen.

Kysy itseltäsi: Onko kaikessa kyse vain palkast?

Jos rakastat työtäsi, mutta palkka ei ole häävi, älä hätiköi lopputilin ottamisen kanssa. Metron mukaan kannattaa ensin kokeilla, olisiko mahdollista saada palkankorotus. Ei pidä olettaa, ettei työnantajasi suostu siihen, vaan anna heille mahdollisuus, selitä tilanteesi ja miksi työsi olisi palkankorotuksen arvoinen.

Muista kuitenkin, ettei palkka ole kaikki kaikessa ja jos olet tyytymätön siihen, mitä teet työksesi, ei palkankorotus korjaa tilannetta. Pohdi siis sitäkin, mikä on sinulle työssä tärkeää ja mistä et pidä nykyisessä työssäsi. Auttaisiko joustavammat työajat tai parempi työympäristö, jos palkankorotus ei ole mahdollista?

Kysy itseltäsi: Entä työsuhteen hyödyt?

Ennen kuin otat lopputilin, varmista tarjoaako tuleva työpaikkasi samat edut, joita arvostat nykyisessä työpaikassasi.

”Joillakin työnantajilla on erittäin mukautuva asenne työntekijöiden henkilökohtaisten tarpeiden suhteen. He omaksuvat ohjailevan lähestymistavan ja rohkaisevat joustaviin työaikoihin, pidempään vuosilomaan ja mahdollisuuteen tehdä etätöitä”, O’Brian sanoi.

”Ennen uuden työn ottamista analysoisin sitä, mitkä nykyisen työpaikan hyödyistä ja eduista voi realistisesti siirtää toiseen työpaikkaan ja jos se ei onnistu, miten se vaikuttaa omaan päivittäiseen elämään”, hän neuvoi.

Lähde: Metro