Kaikkia ihokarvoja ei kannata olla heti nyppimässä irti.

Kun huomaa satunnaisen ihokarvan vartalossaan, miettii moni nainen ensimmäisenä sen nyppimistä irti – onhan karva väärässä paikassa ja sen pois nyppiminen ei vaadi paljoa. Asiantuntijoiden mukaan ei kannata kuitenkaan heti olla pinsettien kanssa karvan kimpussa, kertoo Women’s Health.

Ihotautilääkäri Joshua Zeichnerin mukaan syy siihen on se, että kun karvan nyppii irti pinseteillä, irtoaa karva iholta sen tyvestä.

”Vaikka nyppimisestä voi tulla jonkinasteinen tulehdus karvatuppeen, yleensä nyppimistä ei mielletä pysyvänä tapana poistaa karvoja ja uusi karva alkaa kasvaa”, Zeichner sanoi.

Samalla saatat kuitenkin esimerkiksi arpeuttaa ihoasi ja aiheuttaa pysyvää vahinkoa alueelle, minkä takia nyppimisessä on parempi edetä varoen.

”Se riippuu täysin paikasta”, lääkäri ja lääketieteellisen koulun ihotautiopin tiedekunnan ylilääkäri Gary Goldenberg totesi.

Jotta tiedät mihin paikkoihin kiinnittää huomiota, on alle listattu asiantuntijoiden vinkkejä.

Kulmakarvat

Luultavasti suurin osa naisista nyppii kulmakarvojaan, mutta Goldenbergin mukaan kulmakarvojen karvat ovat erittäin herkkiä ja toistuva nyppiminen voi aiheuttaa pysyvää vahinkoa karvatupeille.

”Trimmaaminen tai vahan käytö on parempi idea”, Goldenberg suositteli.

Women’s Healthin mukaan asiantuntija kuitenkin varoitti, että vahaaminen voi myös ohentaa kulmakarvoja pysyvästi. Eli jos olet pitkään nauttinut ohuista kulmakarvoista ja päätätkin haluavasi tuuheammat, voi se osoittautua vaikeaksi.

Nännit

Jos välttämättä haluat nyppiä irti ihokarvan nänneistä, on parempi varmistaa, että kasvua on ainakin 1-2 milliä.

”Muuten pinsetit voivat vamman ihoon yrittäessäsi ottaa kiinni liian lyhyestä karvasta”, Zeichner sanoi.

On syytä myös ottaa huomioon, että nyppiminen voi aiheuttaa tulehduksen, joten on syytä edetä varoen. Trimmaaminen olisi parempi vaihtoehto.

Luomet

Monet eivät pidä siitä, jos luomesta kasvaa karva, mutta sen nyppiminen voi Goldenbergin mukaan aiheuttaa inflammaatiota ja mahdollisesti tulehduksen.

”On parempi välttää nyppimistä. Trimmaaminen tai karvan poistaminen laserilla on turvallisempi vaihtoehto ja voi johtaa pysyvämpiin tuloksiin”, Goldenberg kertoi.

Finnit

Zeichnerin mukaan ihokarvan ympärille voi tulla finni ja yleensä se on karvatuppitulehduksen muoto oikean aknen sijaan.

”Vaikka karvan nyppiminen, mikä poistaa myös märkää karvan mukana, voi auttaa poistamaan tulehduksen, pitäisi siihen laittaa myös antibioottista ainetta, kuten apteekista saatavaa voidetta”, Zeichner sanoi ja huomautti, että kuivattava geeli, jossa on salisyylihappoa, voi olla myös avuksi.

Jos kyse on kuitenkin oikeasta finnistä, saatat vain aiheuttaa lisää vahinkoa ja Goldenbergin mukaan nostat todennäköisyyttä bakteerien päätymiselle näppyyn ja lisäät mahdollisuutta, että jäljelle jää arpi. Women’s Healthin mukaan se myös sattuu kipeästi.

Sisäänkasvaneet karvat

Sisäänkasvaneet karvat ovat tympeitä, mutta niitä ei kannata nyppiä, sillä Goldenbergin mukaan se vain lisää tulehdusriskiä ja voi aiheuttaa arpeutumista. Sen sijaan on parempi idea käytää apuna lämpöä (warm compress) tai käydä ihotautilääkärin pakeilla.

Women’s Healthin mukaan kannattaa siis olla maltillinen pinsettien kanssa ja muistaa, että kaikilla on ihokarvoja oudoissa paikoissa eikä se ole iso asia. Jos se kuitenkin todella vaivaa sinua, koeta trimmata karvaa tai käy ihotautilääkärin luona pyytämässä vinkkejä.

Lähde: Women’s Health