Kodin jätteiden lajitteleminen ja kierrätys on ympäristöystävällinen tapa, joka kannattaisi ottaa osaks omaa arkea.

Jätteiden lajittelu on tärkeää, sillä vain lajitellut jätteet voidaan hyödyntää uusioraaka-aineena, muistuttaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY). Jotta jäte voisi päätyä roskakatoksella oikeaan jäteastiaan, pitää lajittelupisteen olla kunnossa jo kotona.

Monissa kotitalouksissa koetaan kuitenkin haasteita lajittelun suhteen. HSY:n vuonna 2020 toteuttaman asukaskyselyn mukaan suurin haaste kodeissa on tilanpuute: riittävän monelle jäteastialle ei ole tilaa varsinkaan keittiön allaskaapissa.

Jätteiden lajittelu tyssää toisinaan myös tiedonpuutteeseen ja lajittelu koetaan vaikeana tai hankalana. Välillä myös jätteen pieni määrä vähentää lajitteluintoa.

”Vähäinenkin jätemäärä kannattaa lajitella, sillä pienistä puroista kasvaa iso virta. Ei haittaa, vaikka tila on pieni, jos mielikuvitus on avara! Ratkaisuja löytyy joka lähtöön”, HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti vakuuttaa.

Mielikuvitusta jäteastioiden sijoitteluun

Erilaisiin koteihin ja elämäntilanteisiin on tarjolla paljon lajittelua helpottavia ratkaisuja. HSY:n Roosa Halonen kertoo, että lajittelu kotona helpottuu usein yksinkertaisillakin asioilla.

”Tehokkainta on ottaa koko allaskaapin tila hyötykäyttöön tai etsiä sopivia tiloja sen ulkopuolelta. Monenlaiset ratkaisut toimivat esimerkiksi eteisessä tai kodinhoitohuoneessa”, hän vinkkaa.

HSY:n mukaan esillä olevien jäteastioiden ulkonäköön kannattaa panostaa. Tarjolla on monenlaisia tyylikkäitä astioita sekä monikäyttöisiä jätepisteitä, jotka toimivat samalla vaikkapa eteisen penkkinä.

Myös jäteastioiden sijoittelussa voi käyttää mielikuvitusta. HSY:n mukaan lajittelukeskukseksi voi muuntua jopa esimerkiksi eteisen naulakko tai kenkäkaappi.

Myös muiden lajijtteluvinkeistä voi ottaa mallia; HSY keräsi asukkailta vinkkejä avoimen ideakilpailun avulla vuoden 2020 lopulla ja kokosi vinkit käteväksi listaksi.

  • Joka jätteelle oma paikka. Helpoin tapa laittaa lajittelu ruotuun on ratsata roskakaapin sisältö ja varmistaa, että jokaiselle jätelajille on oma paikkansa. Kaiken ei tarvitse olla samassa tilassa, vaan lajittele keittiössä osa ja muualla loput.
  • Sisusta jätekaappi uusiksi. Roskia voi lajitella kerroksiin. Kiinnitä oveen jätevaunun yläpuolelle koukku pienelle jäteastialle tai kerää samaan astiaan roskia kerroksiin.
  • Katse ulos allaskaapista. Hyödynnä kekseliäästi kodin kaikkia tiloja ja kalusteita. Löytyisikö tila lajittelulle kylppäristä tai eteisestä tai vaikkapa seinältä? Kävisikö eteiseen penkin ja lajittelupisteen yhdistäminen? Tai kurkkaa lajitteluseinän tuunausesimerkki kiitoskunlajittelet.fi -sivulta.
  • Katso kalusteita uusin silmin. Muuta kenkäkaappi lajittelulipastoksi tai vanha pyykkikori kartongin tai muovipakkausten keräyspisteeksi.
  • Kierrätä kauniisti. Tarjolla on nykyisin paljon erilaisia valmiita, tyylikkäitä ja monikäyttöisiä kierrätysratkaisuja. Käytä luovuutta, esimerkiksi kauniit kestokassit toimivat mainiosti jäteastioina.
  • Anna kauniille astialle uusi elämä biojäteastiana. Sopivana biojäteastiana toimii vaikkapa mummon vanha emalikattila tai saviruukku.
  • Persoonallinen biojäteastia sopii tiskipöydälle. Siinä sitä on myös helppo täyttää ruuanlaiton yhteydessä. Aterimien kuivausteline on näppärä vaihtoehto biojäteastiaksi pieneen keittiöön.
  • Jäteopas auttaa lajittelupulmissa. Tutustu oman paikallisen toimijan jäteoppaisiin ja kotisivuihin, joilta voit löytää tietoa siitä, miten erilaiset roskat lajitellaan. HSY:n sivuilta esimerkiksi löydät sähköisen jäteoppaan, joka kertoo mitä jätettä roskasi on ja mikä on sille oikea paikka.