Se, että joudut pyytämään kumppaniltasi jotain asiaa yhä uudelleen ja uudelleen, ei ole kenellekään mukavaa. Nalkuttamisesta ei pidä kukaan, vaikka olisi itse se nalkuttaja.

Jos mielestäsi nalkutat kumppanillesi liikaa, lue silloin Lifehack-lehden kokoamat ohjeet, kuinka voit jopa lopettaa sen kokonaan. Ja se vasta olisikin mahtavaa, koska itsensä toistaminen tuntuu kiusalliselta ja voi jopa sekoittaa oman pään.

Se, että nalkutuksen sijaan kommunikoisit kunnolla kumppanisi kanssa, ei ole niin vaikeaa kuin voisi luulla. Tämä uutinen kannattaa myös muistaa ennen kuin aloitat nalkuttamisen, että ainainen nalkuttaminen voi jopa kaksinkertaistaa puolisosi todennäköisyyttä kuolla.

1. Mieti mitä sanot

Se tapa, jolla pyydät kumppaniasi tekemään jotain, voi kuulostaa kumppanistasi ärsyttävältä. Jos esimerkiksi sanot näin: ”Miten olet taas voinut unohtaa tyhjentää ja täydentää astianpesukoneen, kun olen ollut iltatöissä”, ei kuulosta kovin kivalta. Sano se sen sijaan näin: ”Olisin todella kiitollinen, jos tyhjentäisit ja täyttäisit astianpesukoneen sillä aikaa, kun olen iltatöissä”. Sillä on paljon merkitystä, että miten pyydät asioita tekemään. Voit aloittaa pyyntösi myös mm. näillä sanoilla:

”Olet sankarini, jos…”

”Minusta tuntuisi todella mukavalta, kun…”

”Olisin todella kiitollinen avustasi…”

2. Älä usko siihen, että voit lukea toisen ajatuksia

Vaikka parisuhteesi olisi jo kuinka pitkä, älä silti luule, että voisit lukea toisen ajatuksia. Se voi kuulostaa tosi ihanalta, mutta on aika harvoin totta. Sellainen voi aiheuttaa paljon turhautumista, koska aina on parempi pyytää tekemään jotain kuin olettaa, että toinen tajuaa sen tehdä.

3. Tehkää ratkaisuja yhdessä

Nalkuttamisen lopettaminen onnistuu hyvin myös siten, että saat kumppanisi mukaan tekemään asioita. No sen puutteestahan nalkutus yleensä johtuukin, mutta voitte korjata asian yhdessä niin, että sovitte mitä kaikkea pitää saada tehtyä, ja kuka tekee niistä mitäkin. Tätä ei ratkaise kuitenkaan se, että sinä teet ihan kaiken itse. Jossakin vaiheessa sellainen kuitenkin taas johtaisi nalkuttamiseen.

4. Käykää parisuhdekursseilla

Jos teidän keskeisessä viestinnässänne on ongelmia, siihen voisi auttaa jokin parisuhdekurssi, sen sijaan, että menisitte parisuhdeneuvojalle. Voitte asettaa kurssin avulla suhteellenne tavoitteita, hallita paremmin tunteitanne ja tulette ehkä paljon läheisimmiksi, joten teidän välinen kommunikointinnekin paranee. Tällaisia kursseja järjestetään paljon myös verkkokursseina.

5. Yritä saada kumppanisi kuulemaan sinut

Nalkutus johtuu usein siitä, että kumppani ei kuuntele kunnolla. Kumppanisi tuskin haluaa tahallaan kiusata sinua, joten hän ei vain ehkä ole kuunnellut sinua kunnolla, kun olet jotain pyytänyt. Kun asia menee hänelle perille eli hän tajuaa miksi jonkin asian tekeminen on sinulle niin tärkeää, hän ehkä tekee kuten pyydät.

Eräs vaimo ja kotiäiti teki kaikkensa, jotta perheen koti pysyisi puhtaana. Hänen miehensä oli rakennusmies. Mies käveli jokaisen työpäivän jälkeen, tultuaan kotiin, likaisilla kengillä lattialla, joka oli juuri puhdistettu. Vaimo oli pyytänyt moneen kertaan, että mies ottaisi kengät pois heti sisälle tultuaan, mutta se ei ollut mennyt perille. Lopulta vaimo pyysi miestään miettimään, että miltä miehestä tuntuisi, jos vaimo tulisi hänen työmaalleen repimään miehen juuri asettaman kipsilevyn seinästä. Kodin siistinä pitäminen oli vaimon tehtävä, jonka mies teki joka päivä vaikeammaksi. Tämän jälkeen mies ymmärsi ja riisui kenkänsä heti eteiseen tullessa.

6. Tee se itse, jos se on mahdollista

Jos jokin asia pitää tehdä oikein, sinä ainakin tiedät miten se tehdään. Mieti voisitko tehdä sen asian itse, jos kumppanisi ei tunnu kykenevän siihen. Ja jos jonkin asian tekeminen, tai se, että miehesi ei tee sitä, saa sinut jatkuvasti nalkuttamaan, olisiko sen tekeminen itse kovin huono asia? Mieti onko se ainaisen nalkuttamisen arvoista. Ehkä voit pyytää miestäsi tekemään sen sijaan jonkin muun asian, jota sinun ei sitten tarvitse tehdä.

Lähde: Lifehack