Ihmiset voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään: heihin, jotka rakastavat joululauluja, ja heihin, jotka eivät voi sietää niitä.

Psykologi Linda Blair on antanut kommentteja, jotka voivat lämmittää jälkimmäiseen ryhmään kuuluvien mieltä. Blairin mukaan joululaulujen kuunteleminen toistolla voi vaikuttaa aivoihin negatiivisesti, kertoo The Independent.

”Kaupoissa joulun aikaan työskentelevien täytyy olla välittämättä joulumusiikista, koska jos he eivät tee niin, se todella estää sinua keskittymästä mihinkään muuhun. Käytät yksinkertaisesti kaiken energiasi siihen, että koetat olla kuulematta sitä, mitä kuulet”, Blair sanoi.

The Independentin mukaan ei välttämättä ole mikään yllätys, että joululaulujen kuunteleminen toistolla ei ole paras mahdollinen idea keskittymisen – tai mielenterveyden – kannalta. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että hyvä tasapaino jouluisten tuoksujen ja musiikin kanssa voi positiivisesti vaikuttaa ostosympäristöön ja tekee asiakkaista onnellisempia.

Vuonna 2005 julkaistu tutkimus selvitti, että kun täydellinen sopusuhtaisuus laulun ja tuoksun välillä saavutettiin, se rohkaisi ihmisiä viettämään enemmän aikaa kaupassa ja tämän johdosta tehosti myyntiä.

Tietynlainen musiikki on kuitenkin markkinointiprofessori Eric Spangenbergin mukaan tehokkaampaa kuin muut. Joulumusiikin vaikutusta vähittäiskaupoissa tutkinut Spangenberg totesi, että jos musiikin tempo on hidas, hidastaa se asiakkaita.

Tämä tarkoittaa sitä, että he pysyvät liikkeissä pidempään – kun taas nopea tempo voi saada asiakkaat kiiruhtamaan myymälän läpi nopeammin.

Lähde: The Independent