Parisuhteessa olevat nukkuvat usein samassa sängyssä, mutta eivät toki kaikki.

Brittiläinen lääkäri on selittänyt 3,4 miljoonalle TikTok– seuraajalleen, miksi sänkyä ei pitäisi jakaa kumppanin kanssa. Hän aloittaa videon kertomalla, että sinun tulisi aina nukkua yksin. Sen jälkeen hän kertoo, että jos toinen henkilö liikkuu nukkuessaan tai kuorsaa, se estää sinua pääsemästä syvän unen vaiheisiin, joka vaikuttaa unen laatuun. Hän kertoo myös, kuinka kaikilla ei ole samoja unisyklejä, jolloin kahden ihmisen pakottaminen jakamaan sama nukkumaanmenoaika jättää toisen tai molemmat krooniseen univajeeseen. Hän kertoo vielä lopuksi, kuinka yksi nukahtamisen aiheuttajista on ruumiinlämmön lasku ja sängyn jakaminen jonkun kanssa lisää ruumiinlämpöä, joten nukahtaminen kestää kauemmin.

Moni videon nähneistä on kiittänyt lääkäriä siitä, että se on pelastanut heidän avioliittonsa. Videon aiheuttamien keskustelujen perusteella aika monet parit nukkuvat eri sängyissä ja huoneissa. Mutta eivät kaikki. Jotkut kertovat, kuinka he eivät osaisi nukkua ilman että heidän puolisonsa nukkuisi heidän vieressään. Eräs kertoo, kuinka halaukset ovat unenpuutteen arvoisia.

Mutta onko lääkäri siltikään oikeassa?

Tutkimuksen mukaan samassa sängyssä nukkuvat pariskunnat elävät pidempään. Jotkut tutkijat uskovat, että nukkuminen kumppanin vieressä voi olla tärkeä syy siihen, miksi läheisissä suhteissa olevien ihmisten terveys on yleensä parempi. Tutkimukset viittaavat myös siihen, että nukkuminen kumppanin kanssa voi lisätä turvallisuuden tunnetta, joka johtaa stressihormonin kortisolin matalampiin tasoihin sekä alhaisempiin sytokiinipitoisuuksiin, joka voi vähentää tulehduksia. Myös oksitosiinin eli ns. rakkaushormonin määrä nousee. Sen on osoitettu helpottavan ahdistusta ja sitä tuotetaan samassa aivojen osassa, joka on vastuussa myös unen ja herätyksen jaksottamisesta.

Puolison vieressä nukkuminen tuo näitä hyötyjä:

1. Parempi unenlaatu

Tutkimuksen mukaan parisuhteessa olevat naiset nukahtavat nopeammin ja heillä on vähemmän unihäiriöitä yöllä kuin naimattomilla naisilla tai naisilla, joiden suhdetila muuttui kokeilun aikana.

2. Nukahtaa nopeammin

Toisen vieressä oleminen antaa turvallisuuden tunteen, joten rentoutuminen on helpompaa ja unikin tulee nopeammin.

3. Alentaa verenpainetta

Korkea oksitosiinin pitoisuus alentaa verenpainetta ja se on korkeampi heillä, jotka nukkuvat puolison vieressä.

4. Parantaa immuunijärjestelmän toimintaa

On tutkittu, että sellaiset ihmiset, jotka nukkuvat puolisonsa vieressä, ovat harvemmin sairaita kuin he, jotka eivät nuku.

5. Vähentää ahdistusta

Tutkimuksessa on todettu, että kun naiset pitivät toistensa käsistä kiinni, heidän stressitasonsa laski, mutta kun he pitivät aviomiehensä kädestä kiinni, naiset rentoutuivat vieläkin enemmän.

6. Hidastaa ikääntymistä

Kun on alhaisempi stressitaso, pysyy nuorekkaampana. Ja toisen vieressä nukkuminen vähentää stressiä.

7. Parantaa suhteen laatua

Tutkimuksen mukaan näyttäisi siltä, ​​että pariskunnat, jotka nukkuvat samassa sängyssä, pysyvät yhdessä.

8. Vähentää tulehduksia

Tutkijat uskovat, että toisen vieressä nukkuminen vähentää kortisolitasoja. Kun se vähenee, niin myös vähenee sytokiinit eli proteiinit, jotka liittyvät tulehduksiin, jotka voivat aiheuttaa monenlaista kipua.

Kummassakin vaihtoehdossa ovat täten omat hyötynsä.

Lähde: Stay at Home Mum