Kuunteleeko Facebook keskusteluitamme? Yhä useampi käyttäjä uskoo, että Facebook on kaapannut puhelimen mikrofonin mainoksia kohdistaakseen.

Tuntuuko sinusta, että Facebook kuuntelee? Kannattaa lukea tämä artikkeli, jotta tiedät mistä se johtuu.

Miksi ihmiset ajattelevat, että Facebook kuuntelee?

Monet Facebook-käyttäjät sanovat puhuneensa jostakin ääneen ja huomanneet, että keskustelun jälkeen on alkanut uutisvirtaan tulla keskustelun aiheeseen liittyviä mainoksia. Nämä käyttäjät väittävät, että he eivät ole koskaan etsineet tällaista sisältöä aiemmin, ja ainoa mahdollinen selitys on kuuntelu.

Käyttäjien mielestä Facebook käyttää puhelimen mikrofonia keskustelujen kuunteluun mainosten kohdistamiseksi. Mutta onko se totta?

Mitä Facebook sanoo?

Facebook on hyvin selvä asiasta ja sanoo, että se ei käytä mikrofonitallenteita mainosten kohdentamiseen.

”Facebook ei käytä puhelimesi mikrofonia kohdentaakseen mainoksia tai muokatakseen uutissyötettä.” yrityksen edustaja sanoi.

”Joissakin viimeaikaisissa artikkeleissa on ehdotettu, että meidän on kuunneltava ihmisten keskusteluja, jotta voimme näyttää heille osuvia mainoksia. Tämä ei ole totta. Näytämme mainoksia ihmisten kiinnostuksen kohteiden ja muiden profiilitietojen perusteella – ei sen perusteella, mistä puhut ääneen.” edustaja toteaa. ”Käytämme mikrofoniasi vain, jos olet antanut sovelluksellesi luvan ja jos käytät aktiivisesti tiettyä ominaisuutta, joka vaatii ääntä. Tähän voi sisältyä videon tallentaminen tai kaksi vuotta sitten käyttöönotetun valinnaisen ominaisuuden käyttäminen musiikin tai muun äänen sisällyttämiseksi tilapäivityksiisi.” hän lisää.

Aiemmin tänä vuonna Mark Zuckerberg, Facebookin miljärdööripomo sanoi päättäväisen sanan ”ei”, kun Yhdysvaltain senaatti peräsi vastausta siihen, kuunteleeko Facebook käyttäjien keskusteluja.

Kuva: Pixabay

Kuunteleeko Facebook todella sinua?

Facebookilla on kattava kokemus yksityisyydestä ja turvallisuudesta. Miljardit ihmiset käyttävät Facebookia ympäri maailmaa. Sitä käyttävät yksityisyyden tutkijat, tietojenkäsittelytieteen tutkijat, teknologiatoimittajat ja lukemattomat muut asiantuntijat, jotka ovat etsineet tietoa sovelluksen väärinkäytöksistä.

Ei ole koskaan ollut mitään vankkoja todisteita siitä, että Facebook nauhoittaa tosielämän keskustelujasi. On mahdollista seurata kaikkia tietoja, jotka liikkuvat älypuhelimesta sisään ja ulos Internet-yhteyksien kautta, joten tutkijoiden on helppo havaita, jos Facebook-palvelimille välitetään vääriä tietoja.

Northeasternin yliopisto tutki tänä vuonna 17 000 sovellusta, jotka voivat lähettää tietoja Facebookille. Yli puolella näistä sovelluksista oli lupa käyttää puhelimesi kameraa ja mikrofonia, mutta minkään niistä ei havaittu lähettävän äänitiedostoja mihinkään.

Tietenkään tämä ei todista, että Facebook ei koskaan kuuntele sinua, mutta tutkimus ei todellakaan osoittanut, että Facebook tekisi mitään epäilyttävää.

Miksi saattaa tuntua siltä, että Facebook kuuntelee sinua?

Kohdennetun mainonnan taika on, että sen pitäisi tuntua merkitykselliseltä sinulle – vaikka et pysty selvittämään miksi. Facebookin ei tarvitse vakoilla todellisia keskustelujasi, koska luovutat joka tapauksessa niin paljon tietoa.

Mainostajat voivat käyttää toiminnastasi saatuja tietoja kaikkialla verkossa, useilla laitteilla, vaikka et olisi kirjautunut Facebookiin tai muihin palveluihin. He todennäköisesti tietävät missä asut, mistä pidät, kuka ystäväsi ovat, kuinka paljon rahaa ansaitset, poliittiset vakaumuksesi ja paljon muuta.

Joten kun saat mainoksia jostakin, josta olet puhunut ääneen, melkein varmasti vain mainostajat pystyvät ennustamaan kiinnostuksesi.

On myös mahdollista, että käynnissä on mainoskampanja, ja olet nähnyt mainoksen etkä ole huomannut. Sitten olet puhunut siitä, etkä koskaan huomaa, että sinulle on ilmoitettu, ja vasta sitten huomaa tulevat mainokset – jotka yhtäkkiä vaikuttavat epäilyttäviltä.

Jaa juttu myös kavereille!

Lähde: The Sun