Sekä kahvin että teen juomisen on todettu tuovan terveyshyötyjä.

Voisi luulla, että jokainen valitsee näistä juomakseen sen, joka maistuu itsestä parhaimmalle ja tuo itseä eniten hyödyttävät terveyshyödyt. Mutta osa voi ottaa huomioon myös sen, kumpi näistä on luonnolle parempi vaihtoehto.

Kumpaa kannattaisi planeetan kannalta juoda?

Kun juo joka päivä kupillisen kahvi, tulee siitä kymmenen kertaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin joisi kahvin sijaan teetä. Mutta asia ei ole noin yksiselkoinen. Kyse on myös siitä, mistä juoma on kuljetettu ja miten sen itse valmistaa.

Jos laittaa kahviin tai teehen maitoa, maito on siinä suurin kasvihuonepäästöjen aiheuttaja. Siinä ei silloin ole paljoa väliä, että kumpaa näistä juomista juo.

Teetä varten tulee usein keitettyä enemmän vettä kuin on tarve. Suurin osa keittää kahvin kahvinkeittimessä, jolloin siitä ei jää ylimääräistä vettä. On myös muita syitä, miksi tee ei ole planeetalle sen parempi vaihtoehto kuin kahvi.

Esimerkiksi Keniassa teen tuotantoalueita raivataan koko ajan lisää, joka johtaa metsien tuhoutumiseen. tilat voivat käyttää tuotannossaan myös torjunta-aineita ja hyönteismyrkkyjä. Yksi syy valita kahvi teen sijaan, on se, että monet teepussit on valmistettu muovista.

Toki myös kahvintuotannossa hävitetään metsiä tieltä, koska auringossa saadaan kasvatettua kahvia paremmin kuin varjossa. Myös kahvintuotannossa voidaan käyttää torjunta-aineita ja hyönteismyrkkyjä. Mutta koska kahvi kasvaa myös varjossa, sellaista kahvia pitäisi juoda, koska se säästäisi metsiä.

Valinta on vaikea, jos pitää valita luonnon kannalta parempi vaihtoehto kahvin ja teen väliltä.

Lähde: The List