Koirat pystyvät ymmärtämään myös, miten sille puhut.

Moni koiranomistaja on saattanut vakuuttaa läheisiään ja käydä jopa kiivaita keskusteluja siitä, kuinka oma lemmikki ymmärtää, miten ja mitä sille sanoo. CBS Newsin mukaan tutkijat ovat löytäneet tälle väitteelle todisteita tueksi.

Unkarin Budapestissä sijaitsevan Loránd Eötvösin yliopiston tutkijat kartoittivat koirien aivoja samalla, kun koirat kuuntelivat kouluttajansa puhetta. Tutkijat pyrkivät määrittelemään, mitä aivojen osaa koirat käyttivät.

Tutkijoille selvisi, että koirat käsittelevät sanoja vasemmassa aivopuoliskossaan, kun taas intonaatiota käsitellään oikeassa aivopuoliskossa – kuten ihmistenkin kohdalla.

CBS Newsin mukaan tutkimuksessa paljastui myös, että koirat rekisteröivät saamansa kehut vain, jos sanat ja intonaatio olivat positiiviset. Merkityksettömät sanat rohkaisevalla äänellä puhuttuna tai merkitykselliset sanat neutraalilla äänellä sanottuna eivät vaikuttaneet samoin.

”Koiran aivot välittävät sekä siitä, mitä sanomme että miten sanomme sen. Kehut voivat palkintona vain, jos sekä sanan tarkoitus että intonaatio sopivat toisiinsa”, tutkimusta johtanut neurotieteilijä Attila Andics Loránd Eötvösin yliopistosta sanoi.

Andicsin mukaan Science-journalissa julkaistut tutkimustulokset viittaavat siihen, että kyky prosessoida kieltä kehittyi uskottua aiemmin ja mikä sai ihmiset erottumaan muista lajeista on sanojen keksiminen.

Vaikka muillakin lajeilla voi luultavasti olla kyky ymmärtää kieltä kuin koirat, Andicsin mukaan niiden kiinnostuksen puute ihmisten puhetta kohtaan tekee asian testaamisen vaikeaksi. Koirat sen sijaan ovat sosialisoineet ihmisten kanssa tuhansia vuosia, mikä CSB Newsin mukaan tarkoittaa sitä, että ne ovat tarkkaavaisempia siitä, miten ja mitä ihmiset niille sanovat.

Tutkimukseen osallistuneiden koirien hyvinvoinnista huolestuneita ajatellen Andics huomautti, että kaikki koirat olivat kokeiden aikana hereillä, iloisia eikä niitä pidätelty.

”Koirat osallistuivat vapaaehtoisesti”, tutkija sanoi.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: CBS News