Jokainen koira kaipaa virikkeitä ja toimintaa.

Koirilla on monia lajityypillisiä käyttäytymistarpeita, joita niiden pitää päästä toteuttamaan, jotta ne voivat hyvin. Jos koira vaikuttaa alakuloiselta, tulkitaan se usein masennukseksi, vaikka yleensä kyse on kuitenkin tylsistymisestä.

Tämä tylsistyminen voi johtua siitä, että koiralla ei ole ollut tarpeeksi mahdollisuuksia ominaisuuksiinsa sopivaan toimintaan. Lemmikkieläintarvikkeiden erikoisliikeketju Mustin ja Mirrin mukaan jos mikään koiran käyttäytymisessä tai olotilassa ei viittaa sairauteen, yksi keino parantaa koiran hyvinvointia on tarkastella koiran elämässä olevia virikkeitä.

”Lähes kaikki koirat hyötyvät esimerkiksi ruokavirikkeistä. Usein jopa kaikki ruoka voidaan tarjota jollain tavalla virikkeistäen. Ruokavirikkeillä koiralle voi järjestää pureskeltavaa, haistelua, etsimistä, nuolemista, repimistä ja myös jahtaamista”, eläinten koulutukseen erikoistunut Janica Raudasoja Mustista ja Mirristä kertoo.

”Nämä kaikki tarjoavat lemmikille mahdollisuuksia toteuttaa sen lajityypillisiä käyttäytymistarpeita – testaa mistä koirasi pitää eniten! Monen koiran mielestä nuolumatot, aktivointimatot ja -lelut sekä labyrinttikupit ruoan tarjoilemiseksi ovat hauskoja”, hän vinkkaa.

Maltilla liikkeelle

Kesä on oivaa aikaa opetella uusia asioita, kun lemmikinomistajilla on usein enemmän aikaa viettää lemmikkinsä kanssa. Musti ja Mirri kuitenkin muistuttaa, että uudet asiat voivat stressata koiraa, joten aloita maltillisesti, tarkkaile koiran reaktioita ja huolehdi tarvittavasta levosta.

”Virike ei saa olla liian vaikea tai liian helppo, ettei lemmikki turhaudu ja pety. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun kaikki ruoka tulee virikkeistä. Syömisen tulisi olla melko helppoa, vaikka sen eteen joutuukin vähän näkemään vaivaa”, Raudasoja neuvoo.

”Jos koira ei ole tottunut virikkeisiin tai se on vielä pentu, lähde liikkeelle maltillisesti. Alkuun maahan voi heittää muutaman herkun ja antaa koiran etsiä ne. Virikkeiden haastavuutta lisätään vaiheittain. Pidä myös huoli siitä, että koira ei kiihdy liikaa”, hän lisää.

Lemmikki voi parhaiten, kun lemmikinomistaja tarjoaa sille tasaisesti virikkeistä arkea ja lepoa.

”Vaihtele virikkeitä sopivassa suhteessa ja kokeile päivittää rutiineja aika ajoin, sillä lemmikin mieltymykset muuttuvat – aivan kuten ihmiselläkin”, Raudasoja päättää.