Ihmiset sukupuoleen katsomatta ovat aikojen saatossa keksineet kaikenlaista eikä maailma olisi sellainen kuin se nykyisin on ilman nokkelia ihmismieliä – niin hyvässä kuin pahassa.

Koska tiistaina 8. maaliskuuta vietetään kansainvälistä naistenpäivää, nostetaan nyt esiin keksintöjä, joiden takana ovat naiset. Kiitos kekseliäiden naisten, monet keskeiset asiat ovat olemassa ihmisten ilona.

HuffPost on listannut esimerkkejä asioista, joista on kiittäminen naisia, ja suomensimme ne alle.

1. Olut – kiitos aika monen naisen

Ensimmäisen oluen tekijä ei ole täysin varmasti tiedossa, mutta historioitsija Jane Peytonin tutkimuksen mukaan tuhansien vuosien ajan oluen paneminen oli naisten toimialuetta. Telegraphissa vuonna 2010 julkaistun artikkelin mukaan lähes 7 000 vuotta sitten Mesopotoamiassa ja Sumeriassa naisten taidot olivat niin tärkeät, että he olivat ainoita, jotka saivat panna olutta tai pitää kapakoita.

2. Astianpesukone, Josephine Cochrane

Seurapiirihenkilö Josephine Cochrane ärsyyntyi vuonna 1886 siihen, kuinka hänen palvelijansa aina rikkoivat hänen posliiniastioitaan. Niinpä hän keksi ensimmäisen toimivan astianpesukoneen, jotta niin ei enää kävisi.

3. Monopoly-peli, Elizabeth Magie

Alun perin tämän pelin nimi oli The Landlord’s Game, ja sen keksi Elizabeth Magie vuonna 1903. Hän sai inspiraatiota peliinsä maa-alueitten valtaamisen traagisista vaikutuksista.

4. Kantasolujen eristäminen, Ann Tsukamoto

Ann Tsukamoto on toinen heistä, jotka saivat vuonna 1991 patentin prosessiin, jossa eristetään ihmisen kantasolu. Tsukamoton työ on johtanut edistyksiin syöpäpotilaiden verenkierron ymmärtämisessä ja voi lopulta johtaa parannuskeinon keksimiseen.

5. Neliöpohjainen paperipussi, Margaret Knight

Margaret Knight oivalsi, ettei paperipussit ilman neliön muotoista pohjaa ole kovin käteviä, joten hän kehitti laitteen, jolla leikata ja liittää litteä pohja paperipusseihin. Ennen kuin hän sai patentin laitteelleen, Charles Annan varasti hänen suunnitelmansa väittäen, ettei yksikään nainen voisi keksiä mitään niin monimutkaista. Knight haastoi hänet oikeuteen ja osoitti prototyypin todella olevan hänen. Hän sai patentin vuonna 1871.

6. Paloportaat, Anna Connelly

Ensimmäiset paloportaat ulkoisella portaikoilla patentoi Anna Connelly vuonna 1897. 1900-luvun aikana Connellyn mallista tuli pakollinen osa monien rakennusten turvallisuusohjeita ympäri Yhdysvaltoja.

7. Suklaahippukeksit, Ruth Wakefield

Toll House Inn -lomahotellin omistanut Ruth Wakefield teki vuonna 1930 vierailleen keksejä ja huomasi leipomiseen käytetyn suklaan loppuneen. Hän pilkkoi pieniksi paloiksi Nestlen puolimakeaa suklaata ajatellen, että suklaa sekoittuisi taikinaan ja sulaisi paistamisen aikana, mutta niin ei käynytkään.

8. Tietokoneohjelma, Grace Hopper

Tietojenkäsittelyn tutkija Grace Murray Hopper kehitti COBOL-ohjelmointikieltä 1950-luvulla. Vuonna 1969 hän sai ensimmäisen Computer Science Man of the Year Award -palkinnon.

9. Kevlar, Stephanie Kwolek

Kevlaria on esimerkiksi luodinkestävissä suojaliiveissä. Stephanie Kwolekin DuPont Companylle tekemä kemiallisten yhdisteiden tutkimus sai hänet keksimään kevlarin, joka patentoitiin vuonna 1966.

10. Tuulilasinpyyhkijät, Mary Anderson

Vuonna 1903 Mary Anderson huomasi kuskien pysähtyvän puhdistamaan lumen ja jään tuulilaseistaan. Hän keksi idean tuulilasinpyyhkijästä – varsi, jossa on kuminen lapa ja sen voi aktivoida ilman autosta poistumista. Hän haki patenttia vuonna 1904 ja se myönnettiin seuraavan vuoden aikana.

11. Auringon avulla lämmitetty koti, Maria Telkes

Tohtori Maria Telkes työskenteli Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) aurinkoenergian tutkimusprojektin parissa. 1940-luvulla hän kehitti ensimmäisen auringon avulla lämmitetyn kodin yhdessä arkkitehti Eleanor Raymondin kanssa.

Lähde: HuffPost