Scientific Reports -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan keittiösienet ovat saastaisia, eikä niiden puhdistaminen kannata, kertoo Metro.

Jos olet uskonut, että keittiösienten keittäminen kuumassa vedessä silloin tällöin puhdistaa ne, olet ollut väärässä. Tutkimuksen mukaan keittiösienten puhdistaminen esimerkiksi mikrossa tai keittämällä ei tee niistä yhtään sen puhtaampia kuin niistä sienistä, joita ei ole puhdistettu koskaan.

Saksalaistutkijat keräsivät tutkimustaan varten 14 keittiösientä tavallisista kotitalouksista. Jokainen sieni eroteltiin ylä- ja alaosaan ja pakastettiin, kunnes tutkijat pystyivät tekemään niille testinsä.

Keittiösienten omistajilta kysyttiin, pyrkivätkö he säännöllisesti puhdistamaan sienensä mikrossa tai kuumalla saippuavedellä, ja kuinka usein he vaihtoivat sienet uusiin. Suurin osa vastaajista vaihtoi sienet kuukausittain.

Bakteerit viihtyvät sienissä

Tutkijat havaitsivat sienten sisältävän Gammaproteobacteria-luokan bakteereja, joihin kuuluu esimerkiksi ruokamyrkytystä, koleraa ja jopa ruttoa aiheuttavia bakteereja – tosin ruton saaminen keittiösienestä lienee suhteellisen epätodennäköistä.

Tutkijoiden mukaan sienten huokoinen materiaali on ihanteellinen kasvualusta mikro-organismeille, mikä tarkoittaa sitä, että sokeripalan kokoisella alueella sienessä oleilee 54 miljardia bakteerisolua.

”Keittiösienillä on kyky kerätä ja levittää tauteja aiheuttavia bakteereja, ja ne ovat pahin bakteerivarasto koko kodissa”, sanovat tutkijat.

Sienten puhdistamisesta ei ole hyötyä, vaan se voi itse asiassa pahentaa tilannetta.

”Säännöllisesti puhdistetuissa sienissä ei ollut sen vähempää bakteereja kuin puhdistamattomissa. Puhdistaminen saattaa jopa lisätä tiettyjen bakteerien määrää.”

Tutkijat suosittelevatkin unohtamaan sienten puhdistamisen ja korvaamaan ne sen sijaan uusilla viikoittain.

Lähde: Metro