Käytätkö käsidesiä oikein? – näitä virheitä tehdään käsien desinfioinnissa

Ruokakauppoihin, ostoskeskuksiin ravintoloihin sekä moniin julkisiin paikkoihin on viime aikoina ilmestynyt käsien desinfiointipisteitä. Mutta oletko varma, että osaat käyttää niitä oikein?

Ehkä kannat omaa desinfiointipurkkia käsilaukussa mukana, mutta käytit sitten sitä tai yleisesti tarjolla olevaa tuotetta, on tärkeää, että käytät niitä oikein. Huffpost -sivustolla kerrotaan kuinka bakteerit ja esimerkiksi koronavirus saadaan käsistä tapettua oikeaoppisesti.

Hanki oikeanlainen desinfiointiaine – kaikki eivät esimerkiksi tehoa koronavirukseen

Jos hankit oman käsien desinfiointiaineen, tarkista, että se sisältää vähintään 60 % etyylialkoholia tai 70 % isopropyylialkoholia, koska silloin aine eliminoi bakteerit varmimmin. Katso myös kerrotaanko tuotteen tappavan sekä bakteereita että viruksia. Tuoteselosteessa voidaan kertoa jopa suoraan, että tehoaako se myös koronavirukseen, jonka vuoksi aika monet tämän tuotteen hankkivat.

Desinfiointiaineen käytössä tehdään monenlaisia virheitä

Käsien pesuun kannattaa käyttää aikaa vähintään 20 sekuntia, mutta ajalla on merkityssä myös desinfiointituotteen käytössä. Sitä tulisi hieroa käsiin 20–30 sekunnin ajan ja tehdä se siten, että tuote on kuivunut käsistä kokonaan. Jos se kuivuu ennen tätä aikaa, olet ehkä laittanut sitä käsiisi liian vähän.

Automaattisesti ainetta suihkauttavista laitteista saat todennäköisesti heti oikean määrän, johon voit verrata, kun mietit kuinka paljon sitä täytyy ottaa omasta purkista. Jos holvaat sitä käsiisi suuren määrän, voi se kuivattaa käsiäsi liikaa, kuten tietysti voi usein käytetty pienempikin määrä. Siksi käsiä on välillä hyvä rasvata.

Muista desinfioida kaikki kohdat käsistäsi. Vaikka olisit koskenut esimerkiksi maksupäätteen nappeihin vain yhdellä sormellasi, pitää silti puhdistaa koko käsi, koska bakteerit ovat voineet levitä sormesta muualle käsiin. Muista käsitellä myös sormien välit ja kynnenaluset.

Jos kätesi ovat likaiset, tahraiset tai vaikka rasvaiset, on ne hyvä puhdistaa ensin käyttäen saippuaa ja vettä, koska ennen sitä desinfiointiaine ei välttämättä tehoa kovin hyvin. Käsidesi ei korvaa saippuavedellä pesua, vaan se on sille vain korvike, jos kunnon käsienpesupaikkaa ei ole käytössä.

Säilytä tuotetta oikein, ja älä unohda, että sitä on hyvä käyttää käsien lisäksi muuhunkin puhdistamiseen

Noudata valmistajan säilytysohjeita. Desinfiointiaine ei esimerkiksi säily kylmässä eikä kuumassa paikassa, joten älä laita sitä jääkaappiin tai jätä auringonpaisteeseen. Väärä lämpötila voi tehdä tuotteesta tehottoman. Muista myös tarkistaa tuotteen voimassaoloaika.

Koronapandemian alkuvaiheessa desinfiointituotteista oli jopa puutetta, jolloin moni saattoi tehdä seoksen itse. Se ei kuitenkaan kannata, koska sellaisesta ei tule välttämättä tarpeeksi tehokasta bakteereiden ja virusten tappamiseen.

Ennen kuin syöt tai kosket käsilläsi kasvojasi, mieti mihin olet sitä ennen koskenut. Ehkä matkapuhelin kannattaisi välillä desinfioida, koska sekin on todennäköisesti täynnä pöpöjä. Aiemmin on uutisoitu, kuinka matkapuhelinta ei kannata ottaa vessaan mukaan mm. siihen sieltä siirtyvien pöpöjen takia. Muita tuotteita, joita ei puhdistukselta kannata unohtaa ovat esimerkiksi luottokortti ja kotiavaimet.

Lähde: Huffpost


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.