Kärsitkö tietämättäsi B12-vitamiinin puutoksesta? – Tässä 9 puutosoiretta, jotka tulisi ottaa vakavasti

B12-vitamiini, joka tunnetaan myös nimellä kobalamiini, on tärkeä vesiliukoinen vitamiini.

Sillä on tärkeä rooli punasolujen ja DNA:n tuotannossa sekä hermoston toiminnassa.

B12-vitamiinia esiintyy luonnollisesti eläinperäisissä ruoissa, kuten lihassa, kalassa, kananmunissa ja maitotuotteissa. Myös mm. joihinkin kasviperäisiin maitotuotteisiin lisätään B12-vitamiinia.

Valitettavasti B12-vitamiinin puutos on yleistä, erityisesti vanhuksilla. Vaarassa kärsiä B12-vitamiinin puutteesta ovat myös lisäksi vegaanit ja ihmiset, joilla on leikkauksessa poistettu osa suolesta, jossa B12-vitamiini imeytyy. Lisäksi metformiinia diabeteksen hoitoon ja närästykseen pitkäaikaisesti antasidi-lääkkeitä käyttävät, omaavat riskin puutokseen.

Valitettavasti B12-vitamiinin puutteen oireiden ilmaantuminen voi viedä vuosia, ja sen diagnosointi voi olla monimutkaista. Sen puutosta voidaan joskus luulla folaattivajaukseksi.

Tässä on 9 oiretta todellisesta B12-vitamiinin puutoksesta.

1. Kalpeus tai keltaisuus
Ihmiset, joilla on B12-vitamiinin puutos, näyttävät usein kalpealta tai heillä on hieman keltainen sävy iholla ja silmänvalkuaisessa.

Tämä tapahtuu, kun B12-vitamiinin puute aiheuttaa ongelmia kehosi punasolujen tuotannossa. Keltaisuus taas johtuu siitä, kun punasolut hajotessaan hauraina, aiheuttavat bilirubiinin muodostusta.

2. Heikkous ja väsymys
Kun sinulla on puutetta B12-vitamiinista, kehosi ei pysty tuottamaan tarpeeksi punasoluja kuljettamaan happea tehokkaasti koko kehoon. Tämä voi saada sinut tuntemaan itsesi väsyneeksi ja heikoksi.

3. Pistelyn tunne
B12-vitamiinilla on tärkeä rooli myeliinin tuotannossa, joka eristää hermojasi ja on kriittinen hermoston toiminnalle. Yleinen merkki mahdollisesta B12-vitamiinin puutteesta, on pistelyn ja nipistelyn tunne kehossa.

4. Muutokset liikkuvuuteen
Pitkäaikaisen, hoitamattoman B12-vitamiinin puutoksen aiheuttamat vahingot voivat vaikuttaa tasapainoon ja aiheuttaa muutoksia kävely- ja liiketapaan.

5. Glossiitti ja suun haavaumat
Varhainen merkki B12-vitamiinin puutoksesta voi olla punainen ja turvonnut kieli. Tämä tila tunnetaan nimellä glossiitti. Lisäksi joillakin B12-vitamiinin puutteesta kärsivillä ihmisillä voi olla muita suun oireita, kuten suun haavaumia, kielen pistelyä tai polttavaa ja kutinan tunnetta suussa.

6. Hengenahdistus ja huimaus
B12-vitamiinin puutteen aiheuttama anemia voi aiheuttaa joillekin ihmisille hengenahdistusta ja huimausta. Tämä tapahtuu, kun keho ei pysty kuljettamaan riittävästi happea kaikkiin soluihinsa.

7. Näköhäiriöt
Harvoissa tapauksissa B12-vitamiinin puutoksen aiheuttama hermostovaurio voi vaikuttaa näköhermoon. Tämä voi johtaa näön hämärtymiseen tai häiriintymiseen.

8. Mielialan muutokset
Ihmiset, joilla on B12-vitamiinin puutos, ilmoittavat usein mielialan muutoksista. Matala B12-vitamiinin taso onkin yhdistetty mieliala- ja aivohäiriöihin, kuten masennukseen ja dementiaan. Teorialle esitetään selitystä puutoksesta aiheutuvaa korkeaa homokysteiinitasoa, joka voi vahingoittaa aivokudosta ja häiritä aivoihin tulevia ja sieltä lähteviä signaaleja, mikä johtaa mielialan muutoksiin.

9. Korkea lämpötila
Hyvin harvoissa tapauksissa yksi oire B12-vitamiinin puutoksesta voi olla korkea lämpötila. On kuitenkin tärkeää muistaa, että elimistön korkea lämpötila johtuu yleisemmin sairaudesta, ei B12-vitamiinin puutoksesta.

Jaa juttu myös kavereille!

Lähde: Healthline


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.