Suurimmalle osalle lomamatkasta jää vain hyviä muistoja, mutta osalle myös muistoja kamalista päänsäryistä.

Päätä voi alkaa särkemään milloin vain, joten myös lomamatkoilla ollessa. Se, että se iskee juuri matkan aikana, ei ole edes kovin harvinaista, varsinkaan jos on altis migreenille. Mutta miksi sen pitää iskeä juuri silloin, kun on lomalla ja rentoutunut? Sille löytyy ainakin kuusi eri syytä.

1. Stressitasojen lasku

Kun lomalla ollessa on vähemmän stressaantunut kuin mitä ennen lomaa oli, jo se voi aiheuttaa pääkipua. Stressitasojen lasku voi todellakin olla syynä. Siksi kannattaisi yrittää rentoutua ja laskea stressitasoja jo ennen lomamatkaa, jolloin lasku ei olisi liian nopea.

2. Lomallakin voi stressata

Stressi on syy tähänkin lomamatkan aikana esiintyvälle päänsärylle. Jos stressi vain jatkuu lomalla, voi se aiheuttaa pääkipua. Lomalla voi stressata esimerkiksi se, että ehtii lennolle, on tullut pakattua oikein tai mikä tahansa muu.

3. Erilainen unirytmi

Lomamatkalla voi tulla nukutuksi eri aikoina ja eri määriä kuin yleensä. Vuorokausirytmi voi mennä sekaisin esimerkiksi, jos matkustaa eri aikavyöhykkeissä. Kun on unihäiriöitä, voi pääkin alkaa kipuilemaan.

4. Ei tule juotua vettä tarpeeksi

Tämä päänsärky on helppoa estää. Kun muistaa juoda matkan aikana tarpeeksi vettä, ei ainakaan nestehukka tule olemaan syynä päänsärkyyn. Kannattaa muistaa, että lentokoneessa kuivuu helpommin. Ja jos lomakohteessa on kuuma, on sielläkin muistettava huolehtia nestetasapainosta.

5. Ruokavalio voi muuttua

Lomamatkalla tulee usein syötyä erilaista ruokaa kuin yleensä. Joillekin ihmisille elintarvikkeet, jotka sisältävät runsaasti esimerkiksi tyramiinia, nitraatteja, sulfiitteja tai keinotekoisia ainesosia, voivat laukaista pääkivun. Niitä löytyy esimerkiksi monista juustoista, suolatuista ja jalostetuista lihoista, marinoiduista ruuista ja alkoholista.

6. Korkeissa paikoissa oleminen

Jos lomalla tulee oleiltua jossakin korkealla, kuten vuoristossa, siitäkin voi tulla päänsärkyä. Tutkimukset ovatkin jo sen vahvistaneet, että kaikki migreeniin liittyvät oireet, päänsärkyjen esiintymistiheys ja päänsäryn vakavuus pahenevat yleensä, mitä korkeammalla on.

Toivottavasti lomamatkasi sujuu ilman ikäviä päänsärkyjä!

Lähde: Health