Matti Nykäsen ystävä ja hittinikkari, säveltäjä-kitaristi Jussi Niemi kertoo, että lähes valmiiksi tehty levy julkaistaan ehkä syksyllä. Sinkku saattaa tulla ennen kesää.

Jussi Niemi teki Matti Nykäsen kanssa yhteistyötä 90-luvun alusta alkaen ja hän näki Matin elämän ylä- ja alamäkineen läheltä. Miehet keikkailivat yhdessä aktiivisesti vuodesta toiseen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Niemi kertoo, että hän ehti tehdä uuden levyn Matin kanssa lähes valmiiksi.

”Matin kuolema pani kaiken tietenkin uusiksi. Levy oli tarkoitus julkaista huhti-toukouussa. Muutama miksaus on tekemättä. Valmiita kappaleita Matin lauluosuuksineen on 7-8 kappaletta. Matti olisi varmasti halunnut, että levy julkaistaan”, Niemi kertoo Nainen.comille.

Uuden levyn sisältö onkin suorastaan yllättävää:

”Mukana on pari reggae-kappaletta. Toisen kappaleen nimi on Kesäkuutamolla. Se kertoo miehistä, jotka lähtevät kesäterassille. Sanat menevät näin: ”En pistä krakaa kaulaan, vaan pistän laukun naulaan.”

”Matin aiemmat kappaleet ovat 90-prosenttisesti kertoneet hänen omasta elämästään. Nyt tyyli on sillä lailla erilainen, että näitä kappaleita voisi esittää kuka tahansa muukin laulaja. Musiikki on sellaista pop-iskelmää, vähän kuten -yhtyeellä”, Niemi selvittää.

Niemi esitti Matin muistotilaisuudessa Maan korvessa -kappaleen, jonka on sanoittanut Vexi Salmi. Matti oli pyytänyt Niemeä laulamaan kappaleen, jos hän kuolisi ennen häntä. Niemen laulun taustalla kuului Matin nauhoitettu ääni.

”Kyse ei ollut vanhasta virrestä, vaan omasta kappaleesta. Tuo laulu oli sellainen Matin testamentti”, Niemi kertoo.

Entä onko Matille suunnitelmissa muistokonserttia?

”Siitä on paljon kysytty, mutta asian kanssa ei kiirehditä. Siinä olisi hyvä olla joku iso taho, kuten kaupunki, mukana. Ja tietenkin hyväntekeväisyys pitää olla isossa roolissa”, Jussi Niemi painottaa.