Moni saattaa tehdä pitkiä työviikkoja siinä luulossa, että he saavat sillä tavalla tehtyä enemmän töitä.

He saattavat olla väärässä, koska pitkän työviikon aikana ei välttämättä saa tehtyä enempää töitä kuin, että tekisi lyhyemmän työviikon. Sille löytyy varmasti hyvä syy, että työviikko ei sisällä yleensä 40 tuntia enempää töitä.

Maailman rikkain mies ja Twitterin uusi toimitusjohtaja Elon Musk on ollut viime aikoina arvostelun kohteena, koska hän on kehottanut työntekijöitään tekemään jopa 12 tuntisia päiviä, jotta hänen marraskuulle asettamansa tavoitteet täyttyisivät. Mutta täyttyvätkö ne sen ansiosta, että tehdään pitkiä työpäiviä ja viikkoja?

Pitkät yli 40 tuntiset työviikot voivat aiheuttaa ihmisille monenlaisia terveysongelmia. Niiden myötä työntekokaan ei onnistu enää niin hyvin kuin ennen terveysongelmien syntymistä. Kun ihminen voi hyvin ja pysyy terveenä, hän saa tehtyä työnsäkin paremmin. Joissakin tilanteissa pitkät työviikot voivat viedä työkyvyn kokonaan.

Nämä kaikki pahat asiat voivat tapahtua, jos tekee yli 40 tuntisia työviikkoja:

  • Riskit kuolla aivohalvaukseen tai sydänkohtaukseen kasvavat.
  • Riski loukkaantua työtä tehdessä kasvaa.
  • Mielenterveys kärsii.
  • Unenlaatu huonontuu.
  • Suorituskyky töissä huonontuu.

Kalifornian Berkeleyssä sijaitsevassa yliopistossa työskentelevä johtamisen professori Morten Hansen suoritti aiheesta tutkimuksen, joka kesti viisi vuotta. Tutkimuksessa oli mukana eri alojen työntekijöitä ja johtajia eli yhteensä 5000 henkilöä.

Hansen havaitsi, että 30–50 tunnin viikkotyöskentely voi parantaa jonkun suorituskykyä, mutta jos he työskentelevät yli 50 tuntia, heidän työsuorituksensa alkavat tasaantua. Ja jos he työskentelevät yli 65 tuntia viikossa, heidän suorituskykynsä heikkenee jyrkästi.

Jos haluat pysyä terveenä, älä tee liian pitkiä työviikkoja. Ehkä rajasi tulee vastaan 40 tunnin kohdalla?

Lähde: Huffpost