Kierukka on yksi tehokkaimmista ehkäisymuodoista ja ajan myötä sen käyttö tulee myös halvaksi verrattuna esimerkiksi ehkäisypillereihin.

Kierukoita on kahdenlaisia: hormonikierukka, joka Terveyskirjaston mukaan yhdistää kierukkaehkäisyn ja hormonaalisen ehkäisyn hyviä puolia, sekä kuparikierukka. Kierukka asetetaan kohtuun ja sen vaihtoa suositellaan yleensä viiden vuoden välein.

Cosmopolitanin mukaan kierukan käyttäminen on kuin kuuluisi muiden kierukkaa käyttävien kanssa omaan kerhoon. Tämän kerhon jokainen jäsen on kokenut tympeältä tuntuvan asennuksen, kantaa kohdussaan pientä ”työkalua” ja voi harrastaa seksiä ilman huolta raskaaksi tulemisesta.

Alle onkin listattu 10 asiaa, jotka vain kierukkakerhoon kuuluvat ymmärtävät.

1. Hetkellinen kehosta poistuminen, kun gynekologi laittaa kierukan paikoilleen. Cosmopolitanin mukaan hyvä uutinen on se, että asennus sattuu vain hetkeen; sen sijaan huono uutinen on se, että asennuksen aikana suustasi saattaa päästä litania kirosanoja ja vahingossa saatat teloa hieman lääkäriä.

2. Kun miehet valittavat voivansa tuntea kierukan ja se on outoa. Sinun sisuksiisi on asennettu vekotin, mutta tietysti haluat kuunnella kumppanisi valittavan, kuinka kierukan poistonarut kutittavat hänen peniksensä kärkeä.

3. Kierukan hehkutus kaikille. Vaikka kierukan käytön aloitettuaan kukaan ei velvoita sinua suosittelemaan sitä kaikille tutuillesi, todennäköisesti teet sitä joka tapauksessa.

4. Poistonarujen kokeilun yhteydessä iskevä paniikki, kun niitä ei meinaa löytää ja sitten huomaa niiden olevan kietoutuneen kohdunkaulan ympärille. Kyllä, poistonarut voivat pehmetä ja kietoutua kohdunkaulan ympärille. Saatat silti paniikissa tutkia sisuksiasi ja miettiä, mihin ne ovat kadonneet.

5. Miehet, jotka sanovat voivansa tuntea kierukan vasta sitten, kun kerrot käyttäväsi sellaista. Miehet eivät Cosmopolitanin mukaan koskaan sano voivansa tuntea kierukkaa ennen kuin tietävät, että käytät sellaista. Plaseboefekti? Kenties.

6. Kierukan käyttäjien kerhoon kuuluminen. Heti kun kierukka on paikoillaan, liityt kansainväliseen kierukkaa käyttävien porukkaan. Ja koska kierukka pitää uusia tietyin väliajoin, se tuntuu hieman kuin eräänlaiselta jäsenyydeltä. Tavallaan se on myös kuin sinulla olisi luokkasormus laitettu sisuksiisi.

7. ”Olenkohan sittenkin raskaana…” Hormonikierukkaa käyttäessä kuukautiset voivat jäädä kokonaan pois, joten vaikka tiedät kierukan olevan tehokas ehkäisymuoto, saatat toisinaan harkita, pitäisikö sittenkin varalta tehdä raskaustesti.

8. Pohdit aiheuttaako kuparikierukka ongelmia lentokentän turvatarkastuksessa. Tiedät, ettei niin tule käymään, mutta aina kulkiessasi metallinpaljastimien läpi, alat miettiä voiko kierukkasi silti saada ne piippaamaan.

9. Ensimmäisten hormonikierukan jälkeisten kuukautisten pelko. Kenties olet kuullut kauhutarinoita ensimmäisistä kuukautisista sen jälkeen, kun hormonikierukka on otettu pois ja kuinka se muistuttaa verilöylyä; aivan kuin kehosi olisi odottanut tulvaporttien aukaisua. Tulet kuitenkin selviämään siitä, ei huolta.

10. Kammottava ajatus kierukan vaihtamisesta. Tiedät vaihtavasi kierukkasi kuitenkin uuteen, koska pidät siitä niin paljon ja pohdit, että ehkei kierukan asennus satu toisella kertaa niin paljon. Tai vaikka sattuisikin, sen kestää, koska tietää miten paljon iloa kierukasta on.

Lähde: Cosmopolitan