Kädet kertovat paljon terveydestä. Siksi niitä kannattaa välillä tutkia, koska jokin vaiva ei näy ensin välttämättä kuin käsissä.

On eräs kohta käsissä, jota Bestlife-sivuston mukaan kannattaa seurata tarkoin. Kyse on käsien sisäpuolesta. Jos siellä on punottavia kohtia, voi kyse olla maksaan liittyvistä ongelmista. Tämä elin voi saada melkoisen osuman tietyn käyttäytymisen perusteella, kuten alkoholin liikakäytöstä tai yksinkertaisesti vain siitä, että on syönyt liikaa sokeria.

Ennen kuin oireet ovat jo vakavia, ei sitä ennen ole esiintynyt mitään sellaista, jonka perusteella voisi arvata kyseessä olevan vakava ongelma maksassa. Siksi on välillä syytä katsoa käsien sisäpuolta, että onko siellä punoitusta. Noin neljänneksellä maksasairauksista kehittyy kämmenten punoitusta. Se johtuu siitä, että silloin käsien pienet verisuonet laajenevat ja lisäävät käsissä olevan veren määrää.

Punaiset kämmenet liittyvät useisiin maksasairauksien muotoihin, joita ovat esimerkiksi Wilsonin tauti, hemokromatoosi ja kirroosi.

Käsien maksasairauteen liittyvä punoitus keskittyy tyypillisesti tietylle alueelle

Maksasairauteen liittyvä punoitu näkyy yleensä kämmenien tietyissä osissa, joita ovat esimerkiksi osat peukalon ja pikkusormen alapuolella. Mutta punoitusta voi olla myös kämmenien muissa osissa ja jopa sormissa. Punoitus on yleensä symmetristä ja tuntuu hieman lämpimältä, mutta ei tee kipeää tai kutise. Jos tätä punoitusta painaa, muuttuu iho vaaleaksi.

Punaiset kämmenet voivat liittyä tietysti muihin asioihin, kuten raskauteen tai nivelreumaan. Eivätkä kaikki maksasairaudet aina aiheuta kämmeniin punaisia osia. Maksasairaus voi vaikuttaa käsiin myös muilla tavoilla. Käsiin voi esimerkiksi tulla mustelmia tai keltaisia läikkiä. Jos epäilet, että kärsit maksasairaudesta, kannattaa käydä lääkärin juttusilla.

Lähde: Bestlife