Valokuvaajan Facebook-julkaisu herättää keskustelua transsukupuolisia syrjivästä vessalaista.

Pohjois-Carolinan osavaltiossa on astunut voimaan niin sanottu vessalaki, jonka mukaan transukupuolisten täytyy käyttää syntymätodistuksessaan sukupuolekseen merkitylle sukupuolelle tarkoitettuja vessoja – eli transnaiset joutuvat käyttämään miesten vessoja, transmiehet naisten vessoja.

Laki on herättänyt runsaasti keskustelua ja muun muassa suositut artistit ovat peruneet keikkojaan osavaltiossa syrjivän lain takia. Valokuvaaja Meg Bitton on myös tarttunut aiheeseen puhuttelevalla Facebook-julkaisullaan.

Original Post: If this was YOUR daughter, would you be comfortable sending her into a men’s bathroom? Neither would I….

Julkaissut Meg Bitton Photography 26. huhtikuuta 2016

”Jos hän olisi tyttäresi, tuntuisiko sinusta mukavalta ohjata hänet miesten vessaan. Ei minustakaan”, Bitton kirjoittaa julkaisun alussa.

Kuvassa on 14-vuotias Corey, jonka vanhempien luvalla Bitton julkaisi valokuvan. Corey on nuori malli sekä transnainen – hän on syntyjään keholtaan ja sukuelimiltään mies, mutta kokee itsensä naisidentiteettiseksi.

”Uuden lain takia hänen olisi pakko käyttää miesten vessaa. Näin ollen minusta ei tuntuisi mukavalta ohjata häntä miesten vessaan, jos hän olisi tyttäreni. Ole reilu. Ole kiltti. Ole empaattinen. Kohtele toisia siten, miten toivoisit sinua kohdeltavan”, Bitton kirjoittaa julkaisussaan.

Bittonin julkaisu on kerännyt tätä kirjoittaessa yli 14 000 kommenttia sekä 35 000 jakoa ja keskustelu on ollut vilkasta. Monet ovat kehuneet Coreyta muun muassa hänen rohkeudestaan astua esiin sekä ihmetelleet vessalakia, mutta myös päinvastaisia kommentteja on seassa – näitä Bitton ei kuitenkaan lue.

”En pidä niiden toista ihmistä kohtaan negatiivisten kommenttien lukemisesta sivuillani”, Bitton sanoi.

”Arvotan ja uskon myös perheen arvostan kaikkea positiivisuutta ja sitä ympäröivää tukea ja kaikki vain tavallaan koettavat sulkea pois negatiiviset niin hyvin kuin voivat”, hän lisäsi.

Ota kantaa – miltä sinusta tuntuisi, jos moinen laki tulisi Suomeen ja tyttäresi joutuisi käyttämään miesten vessaa tai vastaavasti poikasi naisten vessaa? Kommentoi alla!

Lähde: Metro