Seksuaaliterapeutti antoi vinkkejä, joilla tyytyväisyyttä omaan seksielämäänsä voi parantaa.

Lähes puolet suomalaisista (46%) ovat tyytyväisiä nykyiseen seksielämäänsä, selviää Kaalimato.comin teettämästä tutkimuksesta. Kaikista tyytyväisimpiä ovat 25-34-vuotiaat aikuiset (52%).

Tutkimuksessa ilmeni, että seksuaalinen aktiivisuus on suorassa yhteydessä tyytyväisyyden tunteeseen. Viisi kertaa viikossa tai useammin seksiä harrastavista suomalaisista jopa 86 prosenttia arvioi olevansa tyytyväisiä seksielämäänsä, kun harvemmin kuin muutaman kerran vuodessa seksiä harrastavista vain joka viides on tyytyväinen seksielämäänsä.

”Seksi on keskeinen tapa olla yhteydessä omaan kumppaniin, koskettaa ja nauttia fyysisestä läheisyydestä. Aktiivinen ja riittävän nautinnollinen seksielämä lisää seksuaalista tyytyväisyyttä yksilötasolla ja on yhteydessä yleiseen hyvinvointiin sekä onnellisuuden tunteeseen”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen selittää tiedotteessa.

Halut kasvavat seksiä harrastamalla

Kaalimato kysyi tutkimukseen osallistuneilta, miten seksin harrastaminen vaikuttaa seksihaluihin. Tulosten mukaan 39 prosenttia suomalaisista kokee seksihalujen kasvavan entisestään, kun harrastaa seksiä.

Yli kolmannes (35%) ei koe seksillä olevan vaikutusta halujen määrään ja vain alle kymmenes (7%) kokee seksin vähentävän haluja. Tutkimuksen mukaan seksin harrastaminen lisää seksihaluja useammin naisilla (41%) kuin miehillä (37%).

”Erityisesti naisilla tunne haluttavana olemisesta sekä seksin monipuolisuus erilaisine asentoineen ja tyydyttämistapoineen vaikuttaa vahvasti onnellisuuden tunteeseen. Tyytyväisyys seksielämään puolestaan herättelee seksihaluja entisestään ja positiivinen kierre voi syntyä”, Lavikainen sanoo.

Tyytyväisyyttä voi lisätä

Tyytyväisyyttä omaan seksielämään voi kuitenkin parantaa ja lisätä. Lavikainen antoi tähän kolme vinkkiä.

  1. Muista kommunikoida tarpeistasi ja toiveistasi kumppanillesi. Hyvällä yhteydellä on vaikutusta suurempaan seksuaaliseen tyytyväisyyteen.
  2. Monipuolinen ja tyydyttävä seksi, jossa saadaan orgasmeja, lisää etenkin naisten tyytyväisyyttä seksielämään. Varioi yhdyntää käyttämällä käsiä, suuta ja seksivälineitä sekä kokeilemalla avoimin mielin uusia asentoja.
  3. Pyri olemaan läsnä intiimissä hetkessä aistien ja tunteiden tasolla. Uskalla kokea aidosti oma nautintosi ja jaa se myös kumppanillesi.

Kesäkelitkin saavat himokkaiksi

Heinäkuun lopulla saatiin nauttia hellelukemista, mikä on voinut näkyä monien parien kohdalla seksihalujen kasvuna. Kaalimadon tutkimuksen mukaan nimittäin 43 prosenttia suomalaisista kokee lämpimän ja aurinkoisen sään voimistavan seksuaalisia haluja.

Kaalimato kysyi sivuillaan ihmisten tarinoita siitä, lisääkö lämmin sää seksihaluja sekä mitkä muut asiat saavat halut heräämään. Lue paljastuksia alta.

”Kyllä lisää, tosin haluja löytyy joka päivä säällä kuin säällä. Mutta lämpimillä keleillä voi ulkosallakin tehdä vaikka mitä! Jos on mökillä ja lapset nukkuu, niin ulkona on kiva vähän touhuilla ;) Ei tule kylmä eikä ole liian kuuma.”
-Nainen 29v

”Kyllä lämmin sää saa seksihalut kasvamaan. Vaatteita on vähemmän päällä, joten paljasta pintaa näkyy ja se saa mielen virkeäksi. Valoisuus lisää myös haluja!”
-Mies 35v

”Kyllähän se alkaa tehdä mieli, kun naisilla hameenhelmat kipuavat ylöspäin yhtä matkaa lämpömittarin kanssa! Liian kuumalla tosin, vaikkapa Epsanjan lomalla, voi olla sitten jo liian hikistä, no onneksi yleensä on ilmastointi hotellissa ;)”
-Mies 43v

”Helle ei sinänsä vaikuta sexihaluihin, koska muutenkin tekee aina mieli, mutta onhan se mukavampaa harrastaa ulkoilmapanoja, kun on lämmintä. Sitä onkin sitten tähän ikään tullut nautittua jo vähän siellä sun täällä. Helma ylös ja hommiin!”
-Nainen 56v

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat yli 18-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin kansalaispaneelissa toukokuussa 2019 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.