Komissio haluaa vähentää kertakäyttöisistä muovituotteista aiheutuvia haittavaikutuksia luonnossa.

EU:n komissio aikoo kieltää kertakäyttöiset muovit, kuten pillit, muoviset ruokailuvälineet, pumpulipuikot ja ilmapalloissa käytettävät muovitikut, uutisoi Yle. Viime viikolla julkisuuteen vuodettiin lakiesitys, jossa komissio haluaa vähentää kertakäyttöisten muovituotteiden haittavaikutuksia luonnossa.

Ylen mukaan komissio perustelee kieltoa sillä, että kertakäyttöisiä muovituotteita päätyy valtavia määriä ympäristöön ja etenkin meriin ja niiden ekosysteemeihin.

”Muovi edustaa kerskakulttuuria. Se voidaan hyvin korvata muilla materiaaleilla. Vanupuikot ja vallankin haarukat, veitset ja kaljamukit ovat syntilistalla kärkipäässä”, ympäristöekologian professori Heikki Setälä Helsingin yliopistosta arvioi lakiesitystä Ylelle.

Esityksessä on keskitytty EU:ssa käytetyimpiin muovisiin kertakäyttötuotteisiin. Niiden arvioidaan kattavan noin 86 prosenttia EU:n rannoille ajautuvasta roskasta.

EU:n komissiolla on myös laajempi muovistrategia, jonka tavoitteena on muun muassa se, että vuoteen 2030 mennessä kaikki EU:n markkinoilla olevat muovipakkaukset ovat kierrätettäviä. Ylen mukaan Euroopassa tuotetaan joka vuosi 25 miljoonaa tonnia muovijätettä, mutta vain alle 30 prosenttia siitä kierrätetään.

Komissio vaatii tuottajan vastuuta jätehuoltoon ja merien siivoukseen sellaisille kertakäyttöisille muovituotteille, joita ei voi valmistaa muusta kuin muovista, sekä muovipulloille komissio esittää kierrätysvelvoiteta. Yle kertoo, että viime viikolla annettiin myös esitys verosta kierrätykseen kelpaamattomalle muoville, joka olisi yksi tapa kerryttää EU:n varoja esimerkkiksi Britannian EU-eron tuomaan loveen.

Muovikiellolla EU:n komissio haluaa myös edistää investointeja ja uusia innovaatioita korvaaviksi materiaaleiksi muoville. Korvaavia tuotteita on kehitetty ja valmistettu vuosien ajan, mutta EU kannustaa jatkokehittämään niitä, kuten puisia kertakäyttöaterimia ja biohajoavia pumpulipuikkoja.

Lakiehdotus menee seuraavaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston käsittelyyn. Voit lukea ehdotuksesta lisää täällä.

Lähde: Yle