Kuukautisten aiheuttaman kivun, turvotuksen tai kramppien takia moni nainen lohduttaa itseään suklaalla.

Yleinen uskomus on, että suklaa jollakin tavalla lievittää ikäviä menkkakipuja, mutta yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kuukautisten aikana syntyvä suklaanhimo on ennemmin fiksun markkinoinnin ja kulttuuritekijöiden ansiota kuin hormonitoiminnan syytä.

New Yorkin osavaltion yliopiston tekemässä tutkimuksessa tarkasteltiin naisten PMS-oireita eri puolilla maailmaa. Tutkimukseen osallistuneilla 257 naisella oli vaihtelevat taustat, ja tutkijat havaitsivat, että Yhdysvalloissa asuvat mutta muualla syntyneet naiset himoitsivat kuukautistensa aikana suklaata puolet harvemmin kuin ne, jotka olivat syntyneet Yhdysvalloissa yhdysvaltalaisille vanhemmille.

Länsimainen kulttuuri vaikuttaa

Tutkimuksesta selvisi, että lähes 50 prosenttia amerikkalaisnaisista haluaa suklaata erityisesti kuukautisten alkaessa, kun taas ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajista samoin tunsi vain 17 prosenttia.

Suklaanhimo vaikuttaisikin olevan hyvin amerikkalainen ilmiö. Esimerkiksi egyptiläisistä naisista vain 6 prosenttia ja espanjalaisista 28 prosenttia koki tarvitsevansa suklaata kuukautistensa aikana.

Tutkijoiden mukaan suklaanhimoa kokevat ovatkin niitä, joiden kulttuuri on kaikista länsimaistuneinta. Esimerkiksi niillä Yhdysvalloissa asuvilla maahanmuuttajanaisilla, joiden kansallisidentiteetti oli vahva, suklaanhimo oli paljon harvinaisempi kuin niillä, jotka altistuivat säännöllisesti amerikkalaiselle televisiolle ja lehdille.

Lähde: Metro