Termin ”Black Friday” ensimmäistä kirjattua käyttöä ei sovellettu huimiin alennuksiin, vaan finanssikriisiin: Erityisesti Yhdysvaltojen kultamarkkinoiden kaatumiseen 24. syyskuuta 1869.

Kaksi tunnetusti armotonta Wall Streetin rahoittajaa, Jay Gould ja Jim Fisk, työskentelivät yhdessä ostaakseen niin paljon kultaa kuin on mahdollista ja toivoen nostavansa hinnan taivaisiin, myydäkseen sen hämmästyttävillä voitoilla. Tuona syyskuun perjantaina, salaliitto lopulta paljastui. Osakemarkkinat laskivat vapaasti ja se ajoi konkurssiin kaikki, Wall Streetin paroneista viljelijöihin.

Amerikassa vietettävän kiitospäivän jälkeiseen ostamiseen liittyvän Black Friday -perinteen tausta yhdistetään yleisesti vähittäiskauppiaisiin. Tarinan mukaan koko vuoden tappiollisen toiminnan (”punaisen”) jälkeen kaupat ansaitsevat oletettavasti voittoa (”menivät mustaksi”) kiitospäivää seuraavana päivänä, koska lomailijat ja lahjojen ostajat kuluttivat paljon rahaa ostoksiin.

Taloudellisesta kaatumisesta ostomaniaan

Viime vuosina on tullut esiin toinen myytti, joka antaa erityisen ikävän käänteen perinteelle, väittäen, että jo 1800-luvulla eteläisten maatilojen omistajat pystyivät ostamaan orjia alennuksella kiitospäivää seuraavana päivänä. Vaikka tämä Black Friday juurien versio on ymmärrettävästi saanut jotkut vaatimaan vähittäiskaupan boikotointia, sillä ei ole todistettua perustaa.

Black Fridayn takana oleva tarina ei kuitenkaan ole niin aurinkoinen, kuin vähittäiskauppiaat saattavat uskoa. 1950-luvulla Philadelphian kaupungin poliisi käytti termiä kuvaamaan kiitospäivän seuraavaa päivää vallinnutta kaaosta, kun esikaupunkien ostajien ja turistien joukot tulivat kaupunkiin, ennen siellä pidettyä suurta armeijan ja laivaston jalkapallopeliä tuona lauantaina, joka vuosi. Paitsi, että Philadelphian poliisit eivät pystyneet ottamaan vapaapäivää, heidän oli työskenneltävä erityisen pitkiä vuoroja valvomalla kasvanutta väkijoukkoja ja liikennettä.

Vuoteen 1961 mennessä Black Friday oli vakiintunut termi Philadelphiassa, vaikka kaupungin kauppiaat ja yrittäjät koittivat epäonnistuneesti muuttaa sen ”Big Fridayksi”, negatiivisten merkitysten poistamiseksi. Termi levisi muualle maailmaan vasta paljon myöhemmin. 1980-luvun loppupuolella vähittäiskauppiaat löysivät tavan keksiä Black Fridayn uudelleen ja tehdä siitä jotain, joka heijastui positiivisesti heihin ja heidän asiakkaisiinsa. Tuloksena oli aiemmin mainittu ”red to black”, eli ”punaisesta mustaan” -käsite ja ajatus, että kiitospäivää seuraava päivä, merkitsi tilaisuutta, jolloin Amerikan kauppiaat saivat viimeinkin voittoa.

Black Friday-tarina vahvistui, ja melko pian termin tummemmat juuret Philadelphiasta unohtuivat. Siitä lähtien yhden päivän myyntivoitto on muuttunut neljän päivän tapahtumaksi ja synnyttänyt muita vähittäiskauppojen alennuspäiviä, kuten Small Business Saturday / Sunday ja Cyber ​​Monday, joka Suomessa myös Cyper Maanantaina tunnetaan. Kaupat alkoivat avautua aikaisemmin tuona perjantaina, ja nyt omistautuneimmat ostajat odottavat kauppojen ovien avautumista heti aamusta, tai ovat aktiivisesti verkkokaupoissa heti puolen yön jälkeen.

Jaa, jos sinäkin aiot hyödyntää huimia alennuksia!

Lähde: History