Talvikaudella voi sattua erilaisia vahinkoja, mutta niitä voi koettaa välttää valmistautumalla ennakkoon.

Korona-aika sai kesämökkien kysynnän lisääntymään ja monet ovat tänä vuonna hankkineet ensimmäistä kertaa oma mökin. Mökkeily yhdistetään etenkin kesään, joten talvikauden lähestyessä on hyvä huolehtia, että mökillä on kaikki kunnossa ja mökki on valmis talvikauteen.

Pohjola Vakuutuksen mukaan yleisimmät talvikautena mökillä sattuvat vahingot ovat laiterikot ja myrskyjen aiheuttamat vahingot. Myös murrot ja vesivuodot aiheuttavat vahinkoja.

Pohjola Vakuutus keräsi vapaa-ajanasunnon omistajalle tärkeimmät vinkit, jotta mökin voi jättää talviteloille turvallisin mielin.

Muista tyhjentää putket

Vesivahingot yleistyvät pakkastalvina ja ovat yleisesti kalleimpia vahinkoja. Vapaa-ajan asunnoissa riskiä lisää se, että vettä ei käytetä säännöllisesti. Pohjola Vakuutus muistuttaa, että vapaa-ajan asuntojen putket tulee tyhjentää, sulkea tonttivesijohdon sulkuventtiili ja vesipumppu, mikäli vapaa-ajan asuntoa ei lämmitetä kylmänä vuodenaikana. Jos putkistot kuitenkin jäätyvät talvipakkasella, pyydä ammattimies tarkistamaan, että kaikki on kunnossa.

Muitakin lämmönlähteitä ilmalämpöpumpun rinnalle

Ilmalämpöpumput ovat yleistyneet vapaa-ajan asunnoilla ja myös niiden aiheuttamat vahingot näkyvät laiterikkovahinkojen suuressa määrässä. Suurin vaara on erityisesti ympärivuotisesti käytettävillä vapaa-ajanasunnoilla, joissa ilmalämpöpumppu jätetään ainoaksi lämmönlähteeksi. Pohjola Vakuutuksen mukaan ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on herkkä sääilmiöille.

”Laite saattaa jäätyä ja mennä rikki. Älä siis jätä ilmalämpöpumppua ainoaksi lämmönlähteeksi. Huolehdi laitteen säännöllisestä huollosta”, Suomen johtava vahinkovakuuttaja neuvoo.

Varaudu myrskyihin

Myrskyvahingoilta voi pyrkiä välttymään monin tavoin. Siirrä suojaan kaikki irtain, joka voi lentää kovien tuulien mukana. Tarkista vähintään kerran vuodessa ja aina isompien myrskyjen jälkeen, että rakennusten kattopellit ovat kunnolla kiinni. Pohjola Vakuutuksen mukaan on myös tärkeää huolehtia pihan puiden kunnosta. Jos pihassa on lahonneita puita, omistajalla on velvollisuus huolehtia niiden turvallisesta poistamisesta.

Varmistu hormien ja tulisijojen kunnosta sekä nuohouksesta määräajoin

Hormeihin ja tulisijoihin kertynyt palamisjäte aiheuttaa palovaaran. Jos vapaa-ajan asunto on ympärivuotisessa käytössä, tulisijat täytyy tarkastaa ja nuohota kerran vuodessa. Vain osan vuodesta käytössä olevalla vapaa-ajan asunnolla riittää nuohous kolmen vuoden välein. Pohjola Vakuutus vinkkaa, että jos tulisijaa ei ole käytetty hetkeen, voi liian kova lämmitys rikkoa hormin ja kylmiä rakenteita. Puulämmitteisessä rakennuksessa lämmitys on aloitettava maltillisesti. Jos hormit ovat kylmät tai ne ovat olleet pitkään käyttämättä, pesä kannattaa sytyttää pienellä tulella. Hormia voi myös yrittää esilämmittää varovasti.

Suojaudu murtovarkailta

Mökille ei kannata jättää talveksi mitään arvotavaraa. Jos mökille jää tavaraa, kuten esimerkiksi perämoottorit, laita ne lukkojen taakse. Jätä mökin verhot auki, että varkaat näkevät, ettei mitään varastettavaa ole. Pohjola Vakuutuksen mukaan murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet ovat tehokas tapa estää murtoja. Mökkitielle voi hankkia myös puomin. Puomin täytyy olla selkeästi maastosta erottuva, ettei se vahingossa jää huomaamatta ja aiheuta törmäysvahinkoja.

Lisää turvaa voi tuoda ottamalla vapaa-ajan asunnolle ja sen irtaimistolle vakuutuksen.