Niin seksihalut, seksistä puhuminen kuin orgasmit askarruttavat suomalaisia.

Seksi ja seksuaalisuus herättävät monenlaisia kysymyksiä ihmisissä. Kaalimato.com on selvittänyt kyselytutkimuksessaan, mitä suomalaiset haluaisivat kysyä seksuaaliterapeutilta.

Kaalimadon mukaan suomalaisia askarruttaneissa kysymyksissä korostuivat etenkin seksuaaliseen haluttomuuteen ja muihin seksiongelmiin liittyvät teemat sekä kommunikointi oman kumppanin kanssa. Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen vastasi eniten toistuneisiin kysymyksiin; alta voit lukea, mitä suomalaiset halusivat kysyä seksistä ja mitä seksuaaliterapeutti vastasi.

Kysymys: ”Miten saisin seksihaluni entiselleen? Tällä hetkellä harrastan seksiä lähinnä siksi, koska kumppanini haluaa. En halua seksin loppuvan kokonaan.”

Lavikaisen mukaan on hienoa, että kysyjä haluaa haluta eikä halua seksin loppuvan kokonaan. Hän muistuttaa, että seksuaalinen halu koostuu monista eri asioista.

”Yksilötasolla seksihaluihin vaikuttavat muun muassa stressi, psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi, oman seksuaalisuuden ja seksuaalisen nautinnon arvostaminen sekä tunne siitä, että on seksuaalisesti haluttava. Parisuhteessa seksihaluja lisääviä ja ylläpitäviä asioita ovat luottamuksellinen suhde kumppaniin, toisen kohtaaminen ja huomioiminen, fyysinen läheisyys ja koskettelu, avoin keskustelu seksiasioista sekä riittävän tyydyttävä seksi molemmille”, hän kertoo tiedotteessa.

”Voit pohtia, mitkä seikat nostattavat seksihalujasi ja pyrkiä lisäämään niitä. Keskustelkaa myös yhdessä kumppanin kanssa, mitkä asiat edesauttavat ja ylläpitävät seksihaluja parisuhteessanne ja pyrkikää tuomaan niitä lisää elämäänne”, Lavikainen neuvoo.

Kysymys: ”Kuinka puhua entistä avoimemmin omista haluistaan?”

Lavikaisen mukaan keskustelu omista haluista lähtee itsensä tuntemisesta.

”Mitä itse toivon ja haluan? Mistä nautin? Omista seksihaluistaan kannattaa kertoa kumppanilleen hellävaraisesti ja positiivisuuden kautta. Myönteistä palautetta kumppanille on hyvä antaa seksin aikana ja sen jälkeen. Negatiivisempi palaute ja niin sanotut parannusehdotukset kannattaa sen sijaan jättää kertaan, jolloin molemmat ovat vaatteet päällä, eikä kumpikaan ole esimerkiksi liian väsynyt tai stressaantunut”, hän kertoo.

”Omista seksihaluistaan kannattaa puhua usein, eikä vain silloin, kun seksissä on jotakin parannettavaa. Tie avoimempaan keskusteluun kulkee pikkuhiljaa, harjoittelun kautta. On hyvä muistaa, että myös seksistä puhumisen vaikeudesta puhuminen voi johtaa avoimempaan keskusteluun”, seksuaaliterapeutti jatkaa.

Kysymys: ”Miten minun pitäisi puhua seksistä kumppanini kanssa niin, että hänelle tulisi siitä turvallinen olo?”

Turvallisuuden tunnetta lisääviä tekijöitä ovat Lavikaisen mukaan luottamus, toisen aito kohtaaminen ja arvostaminen.

”Hyväksytyksi ja kuulluksi tulemisen tunne lisäävät myös turvallisuuden tunnetta. Seksistä puhuminen kannattaa tehdä ilon kautta ja korostaa niitä asioita, jotka ovat jo hyvin. Kun seksistä puhumisen pitää minälähtöisenä, on toisen helpompi olla mukana keskustelussa. Kumppanin kanssa voi keskustella myös turvallisuuden tunteesta: millainen keskustelu, sanat, ilmeet ja eleet tekevät kumppanisi olon turvalliseksi? Näitä asioita lisäämällä on myös turvallisuuden tunteella mahdollisuus kasvaa”, hän opastaa.

Kysymys: ”Miksi en koskaan saa orgasmia?”

”Osa naisista saa orgasmin helposti, toiset useimmiten, toiset satunnaisesti ja osa ei ole sitä koskaan kokenut”, seksuaaliterapeutti muistuttaa tiedotteessa.

Lavikaisen mukaan orgasmin ja seksuaalisen halun kannalta itsensä haluttavaksi kokeminen on erityisen tärkeää.

”Voit pohtia, mitkä asiat saavat sinut tuntemaan itsesi seksikkääksi ja haluttavaksi. Näitä asioita kannattaa lisätä omaan elämään. Omasta jaksamisesta, hyvästä olosta ja itsensä hyvänä pitämisestä kannattaa huolehtia, sillä ne ovat tärkeitä asioita myös orgasmin kannalta. Omaan kehoonsa ja sen reaktioihin kannattaa tutustua esimerkiksi sooloseksin avulla. Jotkut naiset ovat löytäneet orgasmin myös seksivälineiden avulla. Erityisesti niin sanotut imevät klitoriskiihottimet, kuten Satisfyer ja Womanizer, ovat tuoneet monelle avun orgasmiongelmiin”, hän neuvoo.

”Seksivälineiden ja sooloseksin suhteen kannattaa edetä rauhassa ja omaa kehoaan arvostaen, orgasmin sijaan nautinto edellä. Orgasmin kannalta on tärkeää purkaa esteet, jotka ovat sen tiellä. Tarvittaessa voit lukea naisen orgasmiin liittyvää kirjallisuutta. Jos et pääse asiassa eteenpäin, voit varata ajan seksuaaliterapeutille”, Lavikainen lisää.

Kysymys: ”Miksi haluan koko ajan uusia naisia? Saman kanssa seksi ei kauaa kiinnosta.”

Lavikainen kertoo tiedotteessa, että seksi uuden kumppanin kanssa tuntuu usein jännittävältä ja siihen liittyy tiettyä ennakoimattomuutta.

”Kun ajan kanssa kumppani tulee tutummaksi, muuttuu tilanne väistämättä. Tietty uutuuden tunne laimenee ja eroottinen jännittyneisyys laskee. Jos suhde perustuu pelkästään seksiin, on sitä usein tässä kohdassa vaikea jatkaa”, hän sanoo.