Haluatko parantaa parisuhdettasi? Nämä pienet, mutta merkittävät tavat voivat auttaa

Asiantuntijoiden mukaan nämä tavat voivat vaikuttaa suuresti siihen, miten parisuhteesi voi.

Sosiaalisen median sekä vaikkapa romanttisten elokuvien kautta on helppo saada käsitys, että esimerkiksi suurelliset romanttiset eleet ja onnea pursuavat some-julkaisut ovat välttämättömiä vahvan ja onnellisen parisuhteen kannalta. Näin ei kuitenkaan ole, vaan sen sijaan pienillä, yksinkertaisilla tavoilla on suuri ja positiivinen vaikutus ajan mittaan, kertoo Huffington Post.

Erilaisilla pienillä tavoilla voikin koettaa parantaa parisuhdettaan ja ylläpitää hyvinvoivaa suhdetta. Avioliittoterapeutit kertoivat omia vinkkejään Huffington Postille ja me suomensimme ne alle.

Näillä pienillä, mutta merkityksillä tavoilla voit vaikuttaa suuresti parisuhteeseesi.

1. Nukkukaa kunnon yöunet

Väsyneenä kukaan meistä ei ole parhaimmillaan. Huonot yöunet ja univaje tekevät kiukkuiseksi, vaikeuttavat keskittymistä ja saavat pinnan palamaan helpommn. Kunnon lepo sen sijaan parantaa mielialaa ja yleistä hyvinvointia, mikä vuorostaan tekee paremmaksi, rakastavammaksi kumppaniksi.

”Olipa suhteen tilanne mikä tahansa, unen pitäisi olla etusijalla, jopa seksin edellä”, psykologi ja seksiterapeutti Shannon Chavez kertoi.

”Uni on olennaista hyvän terveyden aknnalta. Hyvin levänneenä sekä terveenä oleminen on tärkeää sekä oman itsen että kumppanuuden kannalta”, hän jatkoi.

Jos mahdollista, parien kannattaisi mennä nukkumaan yhtä aikaa, sillä se edistää intiimiyttä ja läheisyyttä. Yhteiset hetket ennen nukahtamista antavat mahdollisuuden vahvistaa sidettä kiireisen päivän jälkeen ja tarjoaa myös mahdollisuuden halailu ja/tai seksille.

2. Tehkää huomaavaisia pikkujuttuja toisillenne ilman mitään suurempaa syytä

Pienet huomaavaiset teot osoittavat kumppanille, että välität. Se voi olla mitä tahansa aamukahvin valmistamisesta toisen puolesta suloisen viestin jättämiseen, jos lähtee töihin ennen kuin kumppani on herännyt tai yllättää töistä tultuaan kumppanin lempinaposteltavilla. Miesten neuvomiseen erikoistunut terapeutti Kurt Smith sanoi, että kun kumpikin suhteen osapuoli panostaa ja tekee tällaisia mukavia tekoja ilman sen suurempaa syytä, välittäminen moninkertaistuu läpi suhteen.

3. Kehukaa ja kiittäkää toisianne

Arjen rutiinien ja askareiden keskellä on helppo alkaa pitää toista ja toisen tekoja itsestään selvinä ja joskus unohtaa osoittaa kiitollisuutensa – ja kun sen muistaa, se on pikainen ”Kiitti, rakas” ja sitten jatketaan muihin puuhiin. Tehokkaampaa sen sijaan voisi olla tuoda esiin, mistä erityisesti on kiitollinen.

”Korosta sitä, mistä kiität. Eli ’Kiitos, kun siivosit olohuoneen’ tai ’Arvostan sitä, kun hait minut töistä’. Tällainen auttaa kumppaniasi tuntemaan olonsa rakastetuksi ja arvostetuksi ja kun kerrot kiitollisuudestasi tarkemmin, kumppanisi saa tietää, että huomaat hänen tekemänsä pienet asiat. Tämä myös auttaa häntä tietämään, mistä tarkalleen pidät, joten hän voi tehdä sitä enemmän”, avioliitto- ja perheterapeutti Spencer Northey neuvoi.

Sama pätee myös positiivisiin asioihin, joita usein kumppanistaan ajattelee, mutta ei aina sano ääneen. Jos siis kehuttavaa on, kerro siitä kumppanillesi.

4. Ujuttakaa arkeen haleja, suukkoja ja muita hellyydenosoituksia

Fyysinen kosketus on tärkeä osa romanttista suhdetta eikä sen aina tarvitse olla kuumaa ja kiihkeää, vaan pienet kosketuksetkin auttavat pitämään kipinän elossa. Huffington Postin mukaan kannattaisi myös ottaa tavaksi halata ja suukottaa, kun näette toisianne ja lähdette pois toistenne luota. Suuremmaksi osaksi ne luultavasti ovat pikaisia suukkoja poskelle ja hetkellisiä haleja, mutta parisuhdetutkija John Gottman suosittelee, että parit suutelisivat vähintään kuuden sekunnin ajan vähintään kerran päivässä.

”Hän kutsuu tätä mahdollisuuksien suudelman luomiseksi. Ja kyllä, tämän tavan aloittamiseksi saattaa olla tarpeen laskea kuuteen mielessään ennen kuin pääsee rytmiin. Kun saa suudelmat kestämään, muistuttaa se siitä, että kumppani on paljon muutakin kuin kämppis”, Northey sanoi.

5. Pyytäkää anteeksi, kun mokaatte

Joskus tuntuu vaikealta myöntää olleensa väärässä, mutta aito anteeksipyyntö vaikuttaa paljon siihen, että mielensä pahoittanut kumppani leppyy.

”Anteeksipyynnöstä on tullut unohdettu tapa nykyisin. Virheiden tai kaduttavien sanojen tunnustaminen on suuri tekijä suhteen pitämisessä oikealla tiellä”, Smith selitti.

6. Pyytäkää sitä, mitä haluatte toisiltanne

Parempi on pyytää suoraan kuin että syyttää kumppaniaan siitä, ettei ole saanut, mitä halusi. Psykoterapeutti Elisabeth J. LaMotte sanoi, että hänen pariterapian asiakkaansa ovat todenneet, että yksi eniten avuksi olleista opetuksista on ollut se, että vaihtaa ”sinä”-lauseet ”minä”-lauseiksi. Se tarkoitaa siis sitä, että sen sijaan, että sanoisit kumppanillesi ”Sinä selvästi välität enemmän töistäsi kuin minusta”, olisi tehokkaampaa sanoa ”Kun luet työsähkpostia myöhään illalla, minä tunnen oloni yksinäiseksi ja pettyneeksi.”

”Tämä vetoaa toisen parhaisiin puoliin ja luonnonmukaisesti viestii, että olet valmis olemaan haavoittuvainen ja ottamaan vastuuta omasta osastasi suhteessa. Tämän tavan oppiminen vaati harjoittelua, mutta se on sen arvoista”, LaMotte sanoi.

7. Aikatauluttakaa aikaa aidoille keskusteluille

Kun elämässä on kiirettä ja hässäkkää, on helppo keskittyä vain päivän kiireellisiimpiin asioihin. On kuitenkin olennaista suhteen kannalta, että pari järjestää aikaa keskustella asioista – muustakin kuin ostoslistoista ja lasten kotitehtävistä. Smithin mukaan monet hänen asiakkaistaan ovat sanoneet, miten heillä ei koskaan ole aikaa jutella.

”Tietysti he puhuvat siitä, kuka vie lapset hammaslääkäriin tai jalkapallotreeneihin, mutta eivät toisistaan tai parisuhteestaan. Monet miestä ovat niin kiireisiä, että se täytyy merkata kalenteriin ja se on ihan okei, koska on tärkeintä, että sitä juttelua tapahtuu”, Smith kertoi.

Myös raha-asioista kannattaa keskustella säännöllisesti – ennen kuin jokin talouskriisi koittaa – sillä se voi estää riitoja tai epämukavia keskusteluja myöhemmin.

”Monet kumppanit eivät sano mitään rahasta ennen kuin on ongelma – iso luottokorttilasku, rahan käyttämistä tavoilla, joita hän ei hyväksy, tilillä on vhään rahaa”, Smith mainitsi.

”Rahan ei tarvitse olla aina negatiivinen aihe tai riitoja aiheuttava tekijä, mutta sitä se on, jos sitä välttelee ja se vain otetaan esiin sellaisissa tilanteissa”, hän lisäsi.

Lähde: Huffington Post


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.