Huonoista tavoista ja paheista voi olla vaikea päästä eroon, vaikka kuinka yrittäisi.

Apua kamppailuun paheita vastaan voi tuoda kuitenkin simppeli tekniikka. Psykologi Amanther Imberin mukaan on yksi sana, jota käyttämällä voi muuttaa omaa suhtautumista ja saada tuloksia aikaan, kertoo Daily Mail.

Tämä ”taikasana” on ei/en (don’t). Imber kertoi, että tavat ”jymähtävät” aivoihin oletuskäyttäytymisen kautta, ja yrittämällä toimia vastoin ”oletusta”, aivot joutuvat tekemään todella kovasti töitä.

”Helppo tapa toimia onkin palata takaisin oletuskäyttäytymiseen”, Imber sanoi.

Imberin mukaan käyttämällä ei/en-sanaa, kun koettaa päästä epäterveellisistä tavoista eroon, auttaa se aivoja reagoimaan ja sopeutumaan muutokseen helpommin.

”Jos sanomme ’En syö sokeria’ eikä ’En voi syödä sokeria’, me sisäistämme sen ja sillä tavalla todella käyttäydymme”, Imber selitti.

Tästä syystä tekniikka toimii

Psykologi totesi, että tämä tekniikka on tehokas, koska se mahdollistaa rajoituksen sijaan valinnan, joka auttaa muuttamaan käyttäytymistä. Imber antoi myös parhaat vinkkinsä heille, jotka koettavat päästä epäterveellisistä tavoista eroon:

  • yksi avainstrategia muutoksen tekemiselle on aloittaa sisäisestä puheesta
  • toinen muistettava seikka on se, että onnistuminen on todennäköisempää, jos poistaa houkutukset

”Esimerkiksi jos koetat vähentää sosiaalisen median käyttöäsi, poista Instagramin sovellus puhelimestasi”, Imber kertoi.

Daily Mailin mukaan Imber myös muistutti, että tahdonvoima on voimakkaimmillaan aamulla. Jos siis aiot yrittää tehdä muutoksia, on se helpointa tehdä ensimmäiseksi sen sijaan, että tekisi niin myöhemmin päivällä.

Älä lannistu, jos repsahdat

Paheistaan eroon yrittävät, mutta sen kanssa kamppailleet, voivat saada apua myös asiantuntija Carlo Di Clementen vinkeistä. Daily Mailin mukaan Di Clemente on aiemmin paljastanut, että vaikka on tiettyjä askeleita, joita täytyy seurata tavan muuttamiseksi, on syytä muistaa, että kelkasta putoaminen on osa prosessia ja voi johtaa menestymiseen.

Di Clemente uskoo, että jos repsahdukset nähdään positiivisessa valossa, voidaan niitä käyttää pohtimaan ja uudelleen arvioimaan omaa suunnitelmaansa.

”Kelkasta putoaminen tai repsahdus on osa oppimisprosessia ja oppimista, miten saada prosessi onnistumaan”, hän totesi.

”Pitää muistaa, että jos lipsahdat, älä luovuta. Jos lipsahdat, korjaa suunnitelmaa, jos repsahdat, korjaa prosessia ja kun saavutat jotain muutosta, juhlista onnistumistasi”, Di Clemente vinkkasi.

Lähde: Daily Mail