Tiedätkö sen syyllisyyden tunteen, joka tulee, kun on tyhjentänyt karkkipussin lähes yhdeltä istumalta?

Sokeririippuvuus ei vain aiheuta hallaa tunnetasolla, vaan on myös haitaksi terveydelle, jos sokeria kuluu suuria määriä tai sen kulutus on hallitsematonta. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan, lisättyjen sokereiden saannin tulisi aikuisilla jäädä alle 10% energiansaannista. Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan sokereita, kuten sakkaroosia ja fruktoosia, joita on käytetty makeuttamaan tuotteita.

Täytyy toki muistaa, että maltillinen makean syönti ei ole haitaksi, mutta jos oma sokerin syönti on riistäytynyt käsistä, lue millä keinoin pystyt hillitsemään omaa sokerinhimoa ja vähentämään sen käyttöä.

1. Suosi rasvaa

Usein vähärasvaisia tuotteita on kyllästetty sokerilla ja lisäaineilla, jotta tuotteeseen saadaan makua. Rasvaa sisältävät tuotteet pitävät sinut kylläisenä pidempää, joten napostelun tarpeen riski pienenee. Suosi siis rasvaa sisältäviä tuotteita, mielellään sellaisia, joissa pehmeän rasvan osuus on suurempi kuin kovan, eli tyydyttyneen rasvan.

2. Juo vettä

Jano- ja ruokajuomana kannattaa aina suosia vettä, unohda siis sokeria sisältävät mehut ja virvoitusjuomat!

3. Lue ravintosisältömerkintä

Piilosokeria löytyy monista tuotteista, siksi on hyvä tarkastaa tuotteen ravintosisältömerkinnästä todellinen tuotteen sisältämä sokerin määrä.

4. Valmista ruoka itse

Kun valmistat itse, tiedät mitä ruoka sisältää ja voit helposti vähentää sen sisältämän sokerin määrää.

5. Nuku enemmän

Unen puute nostaa stressihormoni kortisolin määrää, mikä voi aiheuttaa verensokerin nousua ja insuliiniresistenssiä. Unen puute nostaa myös suoraan greliinitasoa, joka lisää ruokahalua, ja alentaa leptiinipitoisuutta, joka taas vähentää ruokahalua.

6. Yritä olla tietoinen

Kuten olemme nykymaailmassa kokeneet, ruoan ja ihmismielen suhde ei ole suoraviivainen. Meidän on selviydyttävä ristiriitaisista signaaleista.

Mindfulness hyvinvointiharjoitukset voivat auttaa, koska ihmismieli tuottaa jatkuvasti impulsseja – joista osa on hyödyllisiä, osa ei. Suorittamalla päivittäisiä tarkkaavaisuusharjoituksia, harjoitat kykyä luoda etäisyyttä mielitekojen ja toiminnan välille. Näin toimintasi ei ole enää ns. automaattista, vaan harkittua.

Jaa nämä vinkit sokerikoukusta kärsiville kavereille!

Lähteet: Woman And Home, THL