Työnhakijat miettivät usein, miten tehdä vaikutus potentiaaliseen työnantajaan.

Työtä hakiessa avainasemassa on työnhakijan motivaatio. Rekrytoinnin ammattilaiset pitävät rekrytointipäätöksen kannalta tärkeimpänä tekijänä työnhakijan motivaatiota tehtävää kohtaan, paljastaa Duunitorin toteuttama Kansallinen rekrytointitutkimus.

Motivaation jälkeen tärkeimpiä asioita ovat hakijan sopivuus organisaatiokulttuuriin ja aikaisempi työkokemus. Duunitorin mukaan työnhakijan kansallisuutta, ikää tai sukupuolta vastaajat eivät pidä merkittävinä tekijöinä rekrytoinnissa.

Koronapandemia on merkittävästi vähentänyt rekrytointeja monilla aloilla, ja etenkin ravintola- ja matkailuala on kärsinyt kornarajoituksista. Rekrytointitutkimuksen mukaan rekrytoinnin ammattilaiset suhtautuvat kuitenkin tulevaisuuteen optimistisesti.

Viime vuonna, ennen koronakriisin puhkeamista, 33 prosenttia rekrytoinnin ammattilaisista odotti rekrytointien määrän lisääntyvän. Nyt samoin uskoo 58 prosenttia.

”Tämä on mielestäni erittäin positiivinen uutinen ja valaa uskoa tulevaan”, kommentoi Duunitorin toimitusjohtaja Thomas Grönholm.

Anonyymi rekrytointi yleistyy

Kansallinen rekrytointitutkimus kartoittaa vuosittain rekrytointialan käytäntöjä ja tärkeimpiä trendejä. Vuonna 2021 näistä merkittävimmäksi nousee tasa-arvoinen ja hakijalähtöinen rekrytointi.

Yksi rekrytoinnin puhuttavimmista trendeistä on viime vuosien aikana ollut anonyymi rekrytointi, jota on kokeillut muun muassa Helsingin kaupunki. Duunitorin mukaan yli puolet (52 %) tutkimuksen vastaajista uskoo, että anonyymi rekrytointi tulee yleistymään seuraavien viiden vuoden aikana.

Vastaajista joka kolmas ilmoittaa oman organisaationsa olevan valmis edistämään anonyymin rekrytoinnin yleistymistä. Niin ikään tasa-arvoa edistävien sukupuolineutraalien ammattinimikkeiden käyttöä kannattaa 64 prosenttia vastaajista.

Tasa-arvoisten rekrytointikäytäntöjen ohella työnhakijakokemukseen panostaminen nousee alan trendinä. Duunitorin mukaan hakijakokemuksesta on puhuttu pitkään, mutta nyt yhä useampi rekrytoinnin asiantuntija kyseenalaistaa perinteisiä työnantajalähtöisiä rekrytointitapoja.

Perinteinen työhakemus saattaa jäädä historiaan

Rekrytointitutkimuksessa on jo vuosien ajan kysytty, pitävätkö vastaajat perinteistä työhakemusta välttämättömänä rekrytoinnissa. Vielä viime vuonna 23 prosenttia vastaajista uskoi, että perinteinen työhakemus on välttämätön osa rekrytointia, mutta määrä on laskenut: tänä vuonna samoin uskoo enää 15 prosenttia.

”Monilla aloilla vallitseva osaajapula on herättänyt työnantajat miettimään hakijalähtöisyyttä uudella tapaa. Muutos kohti ketterämpää rekrytointia on ollut melko hidasta, mutta alan ammattilaisten näkemyksissä on otettu iso harppaus eteenpäin kuluneen vuoden aikana”, Grönholm kertoo.

Tutkimuksen avoimissa kommenteissa alan ammattilaiset arvelevat, että raskaat rekrytointiprosessit ovat jäämässä historiaan ja uudet, ketterämmät tavat hakea töitä yleistyvät. Esimerkiksi Duunitori itse on luopunut hakemuskirjeistä sekä ansioluetteloista omissa rekrytoinneissaan ja kannustaa asiakkaitaan samaan.

Duunitorin toteuttama Kansallinen rekrytointitutkimus julkaistiin 15. huhtikuuta. Kyselytutkimus järjestettiin nyt yhdeksättä kertaa ja siihen vastasi maaliskuun 2021 aikana 235 rekrytoinnin sekä markkinoinnin, viestinnän ja johtamisen ammattilaista.