Tiede ja tutkimukset ovat antaneet monta syytä esikoisille kerskailla paremmuuttaan.

Sisarukset voivat hyvinkin usein kinastella siitä, kuka on perheessä se paras ja kuka pahin. Esikoiset voivat helposti kuvitella olevansa perheen kuninkaita ja kuningattaria, koska synnyttyään ensimmäisenä, heillä on mielestään oikeus saada eniten huomiota.

Vaikka nuoremmat ja esikoisen ja kuopuksen väliin mahtuvat sisarukset voivat väittää vastaan, tukee Huffington Postin mukaan tiede ja tutkimukset esikoisen oikeutta kerskailuun.

Lue alta viisi syytä, miksi esikoiset voivat olla etuasemassa muihin sisaruksiin verrattuna.

1. Vanhemmat sisarukset saattavat olla fiksumpia

Huffington Postin mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että vanhimmilla lapsilla on keskimäärin korkeampi älykkyysosamäärä kuin nuoremmilla sisaruksillaan. Vuonna 2007 julkaistun, 250 000 norjalaisen nuoren aikuisen avulla toteutettu tutkimus osoitti esikoisena syntyneillä miehillä olevan 2,3 pistettä korkeampi ÄO kuin nuoremmilla veljillään.

Tutkijat uskovat eron johtuvan ympäristöstä genetiikan sijaan. Vanhemmat lapset yleensä opettavat nuorempia sisaruksiaan, mikä voi auttaa heitä paremmin muistamaan tietoa. Sen lisäksi perheen kasvaessa vanhemmilla on vähemmän aikaa annettavana jokaiselle lapselle.

”Joka kerta, kun perhe kasvaa yhdellä uudella lapsella, perheen intellektuelli ympäristö laimenee”, tutkijat totesivat.

2. He voivat olla vastuuntuntoisempia

Esikoiset avaavat tietä muille sisaruksille, mikä tarkoittaa sitä, että vanhimmat lapset oppivat vastuullisuutta nuorella iällä. Sisaruksista kirjoittaneen Jeffrey Klugerin mukaan sisaruksista vanhimmilla on taipumusta olla lapsista se, joka keskittyy eniten uskollisuuteen perhettä kohtaan sekä perinteisiin saavutuksiin. Sen johdosta heidät usein miellettään tottelevaisemmaksi ja vastuuntuntoisemmaksi.

3. He voivat olla menestyneempiä

Huffington Postin mukaan esikoiset voivat pärjätä paremmin koulussa, mutta he voivat olla menestyneempiä myös työelämässä. Psykologi Ben Dattnerin mukaan esikoiset ovat saavutuskeskeisempiä ja innokkaita olemaan mieliksi vanhemmilleen. Esikoiset voivat myös dominoida nuorempia sisaruksiaan eräänlaisena auktoriteettihahmona, mikä valmistaa heitä ottamaan vastaan johtavia rooleja työelämässä. Vanhemmat myös mieltävät esikoisten saavan enemmän asioita aikaan.

4. Esikoiset noudattavat sääntöjä

Keskimmäisten lasten on ajateltu olevan kapinallisia, kun taas esikoiset todennäköisemmin noudattavat sääntöjä ja pitäytyvät nykytilanteessa.

”Esikoisilla on taipumusta olla vastuullisia, kilpailuhenkisiä ja tavanomaisia, kun taas myöhemmin syntyneet joutuvat ”erottamaan itsensä joukosta” ja luomaan oman paikkansa olemalla leikkisiä, yhteistyökykyisiä ja etenkin kapinallisia”, belgialaispsykologit Vassilis Saroglou ja Laure Fiasse kirjoittivat vuonna 2003 julkaistussa tutkimuksessa.

5. He saattavat olla tunnollisempia

Huffington Postin mukaan viime vuonna julkaistu tutkimus selvitti, että esikoiset ovat hieman tunnollisempia, miellyttävämpiä ja vähemmän neuroottisia kuin nuoremmat sisaruksensa.

Myös viime vuonna julkaistun australialaisen tutkimuksen mukaan tunnolliset ihmiset osoittivat parempaa koulumenestystä ja tunnollisuuden on osoitettu myös olevan avainasemassa tiellä menestykseen.

Lähde: Huffington Post