Koronapandemia innosti suomalaiset viime kesänä veneilemään, ja trendi jatkuu edelleen.

Venekauppa on käynyt läpi talven selvästi tavallista vilkkaampana ja tänä keväänä veneilykautta onkin aloittamassa ennätysmäärä uusia harrastajia, kertoo If Vakuutus. Erilaisia venevahinkoja sattuu etenkin kokemattomille – jo vesillelaskussa.

Ennen kuin kiirehtii vesille, kannattaa vene tarkistaa ja suunnitella, miten vesillelaskun hoitaa turvallisesti. Ikävimmillään inhimillinen virhe veneen vesillelaskussa aiheuttaa vahingon, joka viivästyttää kauden aloitusta merkittävästi.

If Vakuutus muistuttaa, että jos epäilet oman osaamisesi riittävyyttä, voi olla hyvä kääntyä lähimmän ammattimaisen venetelakan puoleen.

”Vesillelaskussa tyypillisin vahinko tapahtuu, kun matalassa vedessä perämoottori tai perävetolaite osuu pohjaan ja rikkoutuu tai vene pääsee käsistä ja törmää johonkin. Vene voi myös hörpätä vettä tai jopa upota esimerkiksi siksi, että veneen tyhjennysaukot tai läpiviennit ovat unohtuneet auki vesillelaskun ajaksi”, korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen Ifistä kertoo.

7 tarkistettavaa asiaa ennen vesillelaskua

Venettä kuljettaessa on tärkeä tarkistaa etukäteen trailerin kunto ja rengaspianeet. Virtasen mukaan venettä kiinnittäessä sidontaliinojen kesto kannattaa ennemmin ylimitoittaa veneen kokonaispainoon nähden ja tarkistaa sidonnan kireys siinä vaiheessa, kun olet ajanut vähän matkaa.

Ennen vesillelaskua on hyvä käydä vene läpi. Virtanen neuvoo keskittymään veneen kevätkunnostuksessa asioihin, jotka on vaikea tai mahdoton tehdä sen jälkeen, kun vene on laskettu vesille.

”Vaikka osa huoltotöistä on mahdollista tehdä vesillelaskun jälkeenkin, käytännössä huoltotyöt siirtyvät helposti, kun veneilykausi pääsee vauhtiin”, hän muistuttaa.

Alla seitsemän kohdan tarkistuslista ennen veneen vesillelaskua.

 1. Tarkista läpiviennit ja niiden ympäristön kunto. Katso, että läpiviennit näyttävät ehjiltä ja ettei läpiviennin sisäpuolella tunnu syöpymiä.
 2. Toimivatko läpivientien sulut? Työnnä esimerkiksi taipuisa risu veneen ulkopuolelta putkeen. Risun pitäisi pysähtyä sulun kohdalle, kun sulku on kiinni.
 3. Käy läpi voimansiirron läpiviennin kumit. Kumeilla on usein valmistajan suosittelema maksimikäyttöikä. Ne pitää kuitenkin vaihtaa aina, kun näet niissä murtumia.
 4. Käy läpi kaikki letkut ja varmista, että kiristimet ovat kunnolla kiinni. Esimerkiksi moottorin vedenottoletku on saattanut jäädä syksyllä auki, jos jäänestoaine on ajettu sitä kautta koneeseen.
 5. Jos vene nostetaan veteen nostoliinoilla, merkkaa tarralla veneen kylkiin kohdat, joista vene voidaan nostaa rikkomatta esimerkiksi lokin anturia. Tarrat ovat erityisesti tarpeen, kun venettä nostetaan syksyllä ylös.
 6. Jos veneen rungossa on vaurioita, ne pitää ehdottomasti korjata ennen veneen vesillelaskua.
 7. Huolehdi veneen vakuutus kuntoon jo ennen vesillelaskua.

Muista nämä ennen vesille lähtöä

Ennen vesille lähtöä huolehdi, että veneessä on jokaiselle veneessä olevalle sopivankokoiset ja vaatimustenmukaiset pelastusliivit tai muut kelluntapukineet. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan lisäksi muita pakollisia varusteita moottorikäyttöisessä veneessä tai yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä ovat:

 • tyhjennysväline, kuten pumppu, äyskäri tai ämpäri
 • veneen koosta riippuen airot, mela tai ankkuri köysineen
 • moottoritehon kasvaessa tai mikäli veneessä on esimerkiksi polttolaitteita tulee veneessä olla lisäksi käsisammutin, jonka toimivuus on tarkastettu vähintään kerran vuodessa

If Vakuutus on sivuillaan listannut myös asioita, joita on hyvä olla veneessä. Näitä ovat:

 • merikartta navigointia varten – joskus tekniikka voi pettää ja plotteri ei toimikaan
 • riittävästi polttoainetta, varaudu myös yllättäviin haasteisiin ja ota ekstrapolttoainetta mukaan
 • merkinantovälineet hätätilanteita varten
 • ruokaa ja juomaa
 • sadevaatteet ja lämpimiä vaatteita
 • matkaradio, josta kuulet sääennustukset
 • radiopuhelin tai puhelin ja laturi
 • puukko, jolla saat purjeet tai köydet nopeasti poikki hätätilanteessa

Lisää vinkkejä löydät muun muassa Traficomin sivuilta, If Vakuutuksen sivuilta sekä meripelastajan vinkit turvalliseen veneilyyn löydät täältä.