Endometrioosiviikko alkaa maanantaina – teemaviikko nostaa esiin yleisen naistentaudin

Maaliskuun viimeisellä viikolla endometrioosi nostetaan tapetille.

Ensi viikolla vietetään valtakunnallista Endometrioosiviikkoa, joka kestää maanantaista sunnuntaihin. Gynekologisen potilasjärjestö Korento ry:n järjestämän teemaviikon aikana levitetään tietoa ja tuodaan esiin näkymätön naisten sairaus, joka vaikuttaa elämään monella tapaa.

Endometrioosi, eli kohdun limakalvon sirottumatauti, on yksi yleisimmistä naistentaudeista, jota sairastaa 10-15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista – Suomessa jopa 200 000 naista. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla.

Endometrioosia sairastava voi kärsiä kovista kuukautiskivuista. Sen lisäksi oireita voivat olla muun muassa lamaannuttavat kipukohtaukset, yhdyntäkivut tai kipu yhdynnän jälkeen, suolen toiminnan häiriöt, kipu ulostaessa, selän tai lantion alueen kivut, rakkovaivat, voimakas väsymys, vatsan toistuva turpoaminen.

Korento ry:n mukaan endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Yhdistyksen mukaan diagnoosin saaminen vie keskimäärin 10 vuotta ja suurin osa (68%) endometrioosia sairastavista diagnosoidaan aluksi väärin.

Tämän vuoden Endometrioosiviikon teemana on yhteenkuuluvuus yhdistyksen 20-vuotisjuhlan kunniaksi. Korento ry toimi vuoden 2018 loppuun nimellä Endometrioosiyhdistys, mutta tämän vuoden alussa mukaan tulivat endometrioosin ja adenomyoosin lisäksi PCOS ja vulvodynia, jolloin nimi muuttui Korento ry:ksi.

Teemaviikko alkaa maanantaina 25. päivä Pukeudu keltaiseen -päivällä (keltainen on kansainvälisesti endometrioosin väri) ja pitkin viikkoa järjesteään erilaista ohjelmaa ja tapahtumia ympäri Suomen. Lauantaina 30. päivä järjestetään EndoMarch-kulkueita kello 12 alkaen Tampereella, Helsingissä, Jyväskylässä ja Kokkolassa sekä Oulussa jaetaan kaupungin päkirjastolla kukkia ja tietoa kello 12-14 ja Raumalla on yhteinen kahvihetki kello 13-15 Café Passionissa.

Endometrioosiviikon aikana voit levittää tietoa endometrioosista muun muassa lisäämällä sosiaalisessa mediassa profiilikuvaasi Endometrioosiviikon kehyksen (myös tukijoukoille on oma kehyksensä), jakamalla infokuvia sekä keskustelemalla endometrioosista avoimesti. Sosiaalisessa mediassa on käytössä aihetunnisteet #korentory, #endometrioosiviikko, #endometrioosi, #menkateisaaestääelämästä sekä #yhteenkuuluvuus.

Löydät teemaviikon ohjelman Korento ry:n sivuilta täällä, maanantain Pukeudu keltaiseen -päivälle on oma Facebook-tapahtuma täälläja Korento ry:n Facebook-sivulta löydät jaettavia kuvia sekä lisää viikon Facebook-tapahtumia. Voit lukea lisää endometrioosista Korento ry:n sivuilta tai Terveyskirjastosta.

Endometrioosiviikko-menkat-ei-saa-estää-elämästä-300x300