Tämän luettuasi saatat tuntea halua ruveta lakanapyykille.

Lakanoiden vaihtaminen ja peseminen on harvan lempipuuhaa, mutta kyseinen askare on tehtävä säännöllisesti. Washingtonin yliopiston professori Marilyn Roberstin mukaan lakanat pitäisi pestä viikottain, jos lakanoihin ei ole päätynyt mitään kehon eritteitä tai mahdollisia riskitekijöitä.

Robertsin mukaan lakanat on vaihdettava heti, jos niille päätyy pissaa, ripulia tai ulosteita, oksennusta tai vuotoa korvatulehduksesta. Sen lisäksi öisin hikoilevin kannattaa vaihtaa lakanat useammin varmistaakseen, että ne kuivuvat kunnolla, koska bakteerit kasvavat nopeammin lämpimässä, kosteassa ympäristössä.

Jos tämä ei saa sinua ryhtymään vielä lakanapyykille, on syytä myös tietää, että jotkin ihotulehdukset voivat tarttua ihmisistä lakanoihin ja lakanoista muihin ihmisiin.

Robertsin mukaan liikalihavien, uimarien tai iäkkäiden – sekä kaikki muut, jotka ovat alttiimpia ihotulehduksille – kannattaisi kiinnittää tarkemmin huomiota, kuinka puhtaat heidän lakanansa ovat. Hän myös muistuttaa, ettei lemmikkien paikka ole sängyssä, vaikka ne olisi hyvin pesty.

”Lemmikkien pitäisi olla lemmikkejä, niillä pitäisi olla omat nukkumapaikat, koska ne voivat olla varasto sairauksille”, Roberts varoitteli.

Myös Good Housekeeping suosittelee pesemään lakanat viikottain tai maksimissaan kahden viikon välein, koska sänkyyn kerääntyy bakteereja, hikeä ja kehon rasvoja. GQ:kin tukee viikottaista pesua.

”Ei ole järkeä pestä ahkerasti vaatteita, jos nukut päivän päätteeksi likaisissa lakanoissa”, lehti toteaa.

Lähde: Newser