Älä säästele kyyneliäsi häihin ja hautajaisiin, vaan itke silloin, kun siltä tuntuu.

Toisinaan kunnon itkut ovat tarpeen ja olo voi olla kevyempi, kun on päästellyt tunteita ulos kyynelten muodossa. Kliinisen psykologi Jodi De Lucan mukaan itkeminen voi olla tärkeää hyvinvoinnin kannalta.

Itkua ei kannatakaan pidätellä, sillä itkemisessä on omat hyvät puolensa. Alla on 4 syytä, miksi kannattaa antaa itkun tulla.

Kohonnut mieliala

Noin 50 prosenttia ihmisistä tuntee olonsa onnellisemaksi itkemisen jälkeen, sanoo maailman johtava itkututkija, sanoo psykologi Ad Vingerhoets Tilburgin yliopistosta, Alankomaista. Kyynelten vuodattaminen saa aivot vahvistamaan mielialaa tehostavien endorfiinien vapautumista.

Stressi talttuu

Vingerhoetsin mukaan itkeminen todennäköisesti stimuloi hermoston haaraa, joka edistää rentoutumista ja toipumista. Oksitosiinin, jolla on ahdistusta lieventävä vaikutus, määrän uskotaan myös kasvavan itkemisen jälkeen.

Lisää tukea muilta

Varhaiset ihmiset käyttivät kyyneliä kertoakseen muille omasta ahdingostaan ja saadakseen muut auttamaan itseään. Tämä pätee edelleen myös nykyihmisiin, sillä yhden tutkimuksen mukaan ihmiset tunsivat enemmän empatiaa katsoessaan valokuvaa itkevistä kasvoista kuin katsoessa samaa kuvaa, josta kyyneleet oli digitaalisesti poistettu.

Enemmän rahaa

Kyyneleistä voi olla iloa työelämässä, vaikka itkeminen työpaikalla pomon edessä voi tuntua todella nololta ja kielteisesti vaikuttavalta. Uuden tutkimuksen mukaan kuitenkin jos teet töitä kyseisen pomon kanssa päivittäin, saat todennäköisemmin palkankorotuksen, jos tirautat muutaman kyyneleen neuvotellessa palkasta.

”Kun pomot antavat sinulle sen, mitä haluat, he tuntevat käyttävänsä valtaansa tehokkaalla tavalla ja se saa heidät tuntemaan olonsa hyväksi itsensä suhteen”, kliininen psykiatrian apulaisprofessori Judith Orloff UCLA:sta kertoo.

Lähde: Women’s Health