Kosinta on merkittävä askel parisuhteessa.

Usein kosinta on toivottu teko ja se kertoo halusta sitoutua kumppaniinsa loppuelämäksi. Aina kosinta ei kuitenkaan lupaa hyvää, vaan sen aikana voi ilmetä huolestuttavia varoitusmerkkejä suhteen tulevaisuuden kannalta.

Koska kosinnan aikana voi olla käynnissä suuri tunnemyrsky, ei räikeimpiäkään merkkejä aina itse huomaa – ellei tiedä, mitä pitää silmällä. Tästä syystä Metro kysyi kahdelta parisuhdeasiantuntijalta neuvoa asioista, joita ei kosintaan liittyen pitäisi koskaan sivuuttaa, ja suomensimme ne alle.

Kosinta on ajattelematon

Monilla ihmisillä on mielessään unelmiensa kosinta. Jotkut haluavat sen olevan esimerkiksi näyttävä, julkinen hetki ja toiset taas haluavat yksityisen ja tunteellisen. Kosijalla pitäisi olla käsitys siitä, millaisen kosinnan hänen kumppaninsa haluaa. Jos kosinta ei sovi kumppanille, on se parisuhdeasiantuntija Jessica Aldersonin mukaan yksi suurimmista varoitusmerkeistä.

”Jos ole selvästi introvertti, joka ei pidä urheilusta, olisi se varoitusmerkki, jos kumppanisi kosisi sinua ilmoituksella kesken jääkiekko-ottelun”, Alderson sanoi Metrolle.

”Kun jotain tällaista tapahtuu, se osoittaa, ettei kosija ole ottanut huomioon kumppaninsa luonnetta, tarpeita ja mieltymyksiä. Se on iso varoitusmerkki, koska se tarkoittaa, että kosija saattaa toimia samoin myös suhteen muilla osa-alueilla”, hän jatkoi.

Aldersonin mukaan vaikka kosinnan ei tarvitse olla mahtaileva, on tärkeää, että kosija haluaa tehdä – ja tekeekin – siitä erityisen kumppanilleen.

Kosinta johtuu ulkoisesta paineesta

Paineen takia tapahtuneet kosinnat ovat Metron mukaan ihan oikea asia. Parisuhdeasiantuntija Stina Sandersin mukaan jos kumppanisi on kosinut sinua esimerkiksi vain siksi, koska kaikki hänen ystävänsä ovat menossa/menneet naimisiin tai koska hänen äitinsä kaipaa lapsenlapsia, on tämä varoitusmerkki.

”Painekosinnat yleensä päättyvät kyyneliin, koska kosija ei tee sitä omasta halustaan ja todennäköisesti hän tuntee katkeruutta kumppaniaan kohtaan ajan mittaan”, Sanders totesi.

”Suostu kosintaan vain silloin, jos todella uskot kumppanisi haluavan mennä kihloihin – ei siksi, koska joku kehotti häntä kosimaan”, hän lisäsi.

Kosinta sopii hänen ’suunnitelmaansa’

Painetta kosintaan voi tulla myös kosijalta itseltään. Jos hänellä on ollut suunnitelmana päästä unelmatyöhönsä vaikkapa 23-vuotiaana, mennä kihloihin 25-vuotiaana, naimisiin vuotta myöhemmin ja lapsia vuosi sen jälkeen, miten voit olla varma, että hän on todella suhteessa sinun takiasi?

”Kosinnan pitäisi aina lähteä halusta viettää loppuelämä jonkun kanssa”, Alderson muistutti.

”Olen nähnyt monien kosivan, koska heistä tuntuu, että se on ’oikein’ siinä vaiheessa elämäänsä”, hän kertoi Metrolle.

”Sinun ei koskaan pitäisi kosia, koska haluat sen sopivan suunnitelmaasi. Loppujen lopuksi avioliitto on emotionaalinen päätös ja et voi aina kontrolloida tällaisten asioide ajoitusta. Sinun on oltava mukautuva”, Alderson totesi.

Sormus on aivan vääränlainen

Jos kosija valitsee sormuksen ja yllättää sillä kumppaninsa, on se eräänlainen testi. Sormuksen valintakin voi olla iso varoitusmerkki, eikä kyse suinkaan ole sormuksen kivien koosta tai sen arvosta, vaan sormuksen tyylistä.

”Esimerkiksi jos vihaat vaaleanpunaista, mutta kumppanisi kosii sinua sormuksella, jossa on vaaleanpunainen kivi, kertoo se siitä, ettei kumppanisi ole juuri miettinyt sinua, kun on ostanut sormuksen”, Sanders sanoi.

”Menisin jopa niin pitkälle, että alkaisin kyseenalaistaa, onko kumppanisi ajatellut sinua ollenkaan”, hän täräytti.

Hän kieltäytyy, koska sormus ei ole tarpeeksi kallis

Tämä varoitusmerkki ei ole kosittavaa varten, vaan kosijaa. Aldersonin mukaan on aivan tavallista ja hyväksyttävää, että kosittavalla on mieltymyksensä sormuksen tyylin, muodon ja värin suhteen. Jos kumppani kuitenkin sanoo kosijalle ei, koska sormus ei ole tarpeeksi kallis, pitäisi varoituskellojen soida.

Alderson näkee tämän jopa yhtenä isoimmista kosintaan liittyvistä varoitusmerkeistä. Hänen mukaansa se osoittaa, että hän miettii enemmän statusta ja materiaa kuin parisuhdettanne.

”Molempien osalta keskiössä pitäisi olla heidän välillään oleva rakkaus ja heidän yhteinen tulevaisuus – ei halu esitellä valtavaa timanttisormusta kaikille”, Alderson päätti.

Lähde: Metro