Raha-asiat ei ole se viehkein keskusteluaihe, josta puhua kumppanin kanssa.

Monet parit saattavat lakaista rahasta puhumisen maton alle ja välttelevät lainoista, kuluista, tavoitteista ja budjeteista puhumista niin pitkään kuin mahdollista. Rahasta puhuminen on kuitenkin tärkeää parisuhteessa; onhan kyse omasta kumppanista, jonka kanssa jakaa elämänsä.

Rahasta ei tarvitse puhua päivittäin, mutta tällaisten keskustelujen olisi hyvä olla säännöllisiä. HelloGigglesin mukaan olisi jopa hyvä suunnitella niitä etukäteen, jotta suhteen osapuolet voivat osallistua rahakeskusteluun valmistautuneena.

Asiantuntija Catherine Alford suosittelee käymään rahakeskusteluja aina jokaisen kuukauden alussa. Näin pari voi yhdessä valmistautua sen kuun tuleviin menoihin ja tehdä suunnitelmia rahankäyttöön liittyen tai budjetin, jossa on huomioitu kyseisen kuun tarpeet.

Jos rahasta puhuminen tuntuu vaikealta tai olet epävarma, mitä kannattaisi käydä läpi rahakeskusteluissa, löydät siihen neuvoja alta.

Sunnitelkaa etukäteen

HelloGigglesin mukaan tällaisiin kuukausittaisiin rahakeskusteluihin yhdessä kumppanin kanssa kannattaa valmistautua. Eli pari päivää aiemmin käy läpi laskujasi, mitä olet kuluttanut ja miten mahdolliset sijoituksesi voivat. Jos joukossa on jotain, joka voi laukaista ahdistavan tunteen tai stressin kumppanissasi, kerro hänelle etukäteen, jotta hän osaa valmistautua ja keskustelkaa sitten asiasta loogisesti kuukausittaisessa ”rahapalaverissanne”.

Sopikaa, kumpi vetää keskustelua

Jommallekummalle voi olla luontevaa johtaa tällaisia keskusteluja. HelloGigglesin mukaan jos kuitenkin kumpikaan ei syty raha-asioista puhumisesta, voitte vuorotella ”rahapalaverin” vetämistä, tehdä muistiinpanoja ja sopia, kumpi tekee mitäkin.

Ottakaa asialista käyttöön

Jos rahakeskusteluun lähtee ilman selkeää suunnitelmaa ja asialistaa, voi helposti käydä niin, että keskustelette hetken kunnes toinen toteaa ”Oliko vielä jotain muuta, tämä oli tässä?” ja keskustelu loppuu siihen. Tämä ei taas hyödytä kumpaakaan.

HelloGigglesin mukaan kannattaakin olla asialista, jossa on sekä lyhyen että pitkän ajan tavoitteita sekä taloudellisia päätöksiä mukana. Se ei välttämättä näytä samalta joku kuukausi, mutta siihen on hyvä sisällyttää asioita, kuten menneen ja tulevan budjetin arviointi, tiliotteet, lainat ja sijoitukset.

Keskustelun aikana olisi hyvä käydä läpi, miten rahatilanteenne sujui edellisessä kuussa ja onko tarvetta tehdä muutoksia tulevaa ajatellen. Ottakaa esiin myös tulevaisuuteen liittyvät tavoitteet, kuten mahdollinen talon osto tai perheen perustamiseen varautuminen.

Muistakaa pitää hauskaa

Rahakeskustelun ei tarvitse olla vain erilaisten papereiden läpikäyntiä ja dataa, vaan mukana voi olla myös hauskaa budjetointia.

”Älkää unohtako aloittaa jokaisen kuukauden budjettitapaamista toteamatta isoja, rohkeita taloudellisia tavoitteita ja olematta haaveilematta”, Alford totesi HelloGigglesille.

”Tämä saattaa sinut ja kumppanisi samalle sivulle ja muistuttaa, mksi ylipäänsä keskustelette raha-asioista”, hän päättää.

Lähde. HelloGiggles