Alkoholin juominen voi vaikuttaa tanssitaitoihisi positiivisesti – tiettyyn pisteeseen asti.

Moni suomalainen tuntuu tarvitsevan hieman rohkaisua ennen kuin uskaltautuu tanssilattialle. Toisista taas voi tuntua, että omistaa kaksi vasenta jalkaa eikä tanssimisesta tule oikein mitään, kun on limsa- tai vesilinjalla.

Alkoholista voi todella olla apua, kun on aikeissa laittaa jalalla koreasti. Brittilehti The Timesin tiederyhmä on selvittänyt, että tanssitaidot parantuvat, kunnes on juonut noin pullollisen viiniä ja tämän jälkeen omat taidot kääntyvtä taas laskusuuntaan.

The Timesin selvitystä varten 55 ihmistä pelasi xBox-konsolilla tanssipeliä, joka palkitsi pelaajat tanssiliikkeiden matkimisesta. Jokainen osallistuja, kahta lukuun ottamatta, myös piti yllä nauttimiensa alkoholijuomien määrää.

Selvitys osoitti tanssisuoritusten parantuneen tasaisesti illan mittaa: ennen yhdenkään alkoholijuoman nauttimista keskimääräinen tulos oli 4 400 pistettä, mutta kun osallistujat olivat juoneet kuusi juomaa, oli pistemäärä noussut 6 200 pisteeseen. Vaikka tästä eteenpäin innostus tanssimiseen lisääntyi, taidot eivät ja pistemäärä tipahti 4 000 pisteeseen.

Imperial College Londonin neuropsykofarmakologian professori David Nuttin mukaan löydökset käyvät järkeen.

”Epäilemättä vaikutus johtuu disinhibitiosta, estojen vähentymisestä. Alkoholi rentouttaa ihmisiä ja poistaa sosiaalista ahdistusta. Siitä syystä nautimme alkoholia juhlissa”, Nutt sanoi.

Nuttin mukaan The Timesin selvityksessä on kuitenkin puutteita. Yksi ongelma on siinä, että todella humalaiset juhlivat eivät välttämättä ole huonoja tanssimaan, vaan että huonot tanssijat vaativat enemmän alkoholia ennen tanssimista.

Toinen ongelma on se, että selvityksessä nojauduttiin ihmisten itse kertomiin määriin nautituista alkoholiannoksista, mistä tulee epäluotettava mittari illan edetessä. Nutt suosittelikin käyttämään puhalluskoetta seuraavalla kerralla.

Tästä huolimatta Nutt sanoi The Timesille, että tuloksia tukee vahvat empiiriset todisteet.

”Minullakin oli tapana tanssia paremmin humalassa. Tai ainakin kuvittelin niin”, Nutt tokaisi.

Oletko huomannut itse tanssivasi paremmin humalassa? Kerro kokemuksistasi kommenteissa!

Lähde: The Times