Moni erehtyy pitämään näitä ruokia terveellisinä, mutta todellisuudessa ne voivat olla kaukana siitä.

Moni meistä haluaisi syödä mahdollisimman terveellisesti. Syitä tähän on monia. Osa meistä haluaa laihtua tai ainakin pysyä nykyisessä painossaan, osa pitää saada kohonnut kolesteroli tai verenpaine laskemaan, ja osan pitää vähentää syömäänsä sokeria.

Joskus tavoitteet voivat olla kohdillaan, mutta tieto ruoasta voi olla puutteellista, tai jopa virheellistä. Onkin olemassa useita eri ruokia, joita pidetään yleisesti terveellisinä, mutta jotka eivät todellisuudessa ole sitä.

Jokainen toki tietää, että esimerkiksi ylenpalttista suklaan, pekonin ja valkoisen leivän syömistä kannattaa välttää, mutta on olemassa ruokia, joiden terveellisyydestä on vaikeaa olla niin varma.

Seuraavia ruokia moni pitääkin terveellisenä, mutta todellisuudessa ne eivät sitä ole.

 1. Granola ja mysli
  On toki olemassa myös terveellisiä granola- ja myslilajeja, mutta moni merkki pitää sisällään valtavan määrän sokeria ja ylimääräisiä kaloreita.

 2. Jugurtti
  Esimerkiksi luonnonjugurtti tai kreikkalainen jugurtti ovat yleensä hyviä vaihtoehtoja, mutta monet maustetut hedelmäjugurtit ovat todellisia kaloripommeja kaikkine sokereineen.

 3. Proteiinipatukat ja -juomat
  Jos haluat tankata proteiinia, valitse mieluummin ruokia, jotka sisältävät luonnostaan paljon protskua, kuten vaikkapa kananmunia, kalaa tai papuja. Vältä sen sijaan erilaisia proteiinipatukoita ja -juomia, sillä ne sisältävät usein teollisia makeutusaineita, keinotekoisia värejä ja ne on prosessoitu todella pitkälle.

 4. Ruoka, jota mainostetaan vähärasvaisena tai rasvattomana
  Moni hairahtuu ostamaan tuotteita, joita mainostetaan vähärasvaisina tai rasvattomina. Usein valmistajat kuitenkin lisäävät tuotteisiin sokeria, joka korvaa puuttuvan rasvan maun. Lisäksi täysin rasvattomat tuotteet eivät pidä nälkää loitolla yhtä hyvin kuin ruoat, jotka sisältävät rasvaa.

 5. Murot
  Moni meistä ajattelee, että murot ovat hyvä aamiaisvaihtoehto. Harvat murot kuitenkaan ovat sitä, sillä murot sisältävät harvoin tarpeeksi kuituja, täyshyväviljaa tai proteiinia, mutta sen sijaan ne ovat pullollaan sokeria ja höttöhiilareita.

 6. Valmiit smoothiet
  Sillä on todella iso ero, millaisen smoothien valitset. Jos esimerkiksi teet smoothiesi itse, ja lisäät siihen vaikkapa rahkaa ja pidät sokerit minimissä, on smoothie hyvä valinta. Jos kuitenkin ostat valmiin smoothien, saat hyvin todennäköisesti makean jälkiruoan, ja voisit aivan yhtä hyvin ostaa vaikkapa jäätelöä.

 7. Sokeriton limsa
  Vaikka juoma ei sisälläkään sokeria, se ei tarkoita, että se olisi hyvä valinta. Jos sokeritonta limsaa juo paljon, voi se aiheuttaa muun muassa rasvan kertymistä vatsaan, kohonnutta verenpainetta ja verensokeria, ja lisääntynyttä rasvan määrää veressä.

 8. Jugurttirusinat
  Moni ajattelee, että jos herkuttelee karkin sijaan jugurtilla kuorrutetuilla rusinoilla, on se paljon terveellisempi vaihtoehto. Jugurttirusinat eivät ehkä sisällä atsovärejä ja niin paljon kemiallisia yhdisteitä, mutta ne ovat aivan yhtä sokeri- ja kaloripitoinen herkku, kuin tavalliset karkitkin.

  Jos siis haluat panostaa terveelliseen syömiseen, vältä edellä mainittuja ruokia, äläkä ainakaan syö niitä säännöllisesti.

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: Healthline