Jopa yhdellä kymmenestä hedelmällisessä iässä olevasta naisesta kärsii hormonihäiriöön liittyvistä PCOS-oireista, joka tarkoittaa munasarjojen monirakkulaoireyhtymää.

Moni naisista ei tiedä kärsivänsä tästä hormonihäiriöstä. Health -sivuston oirelistan avulla kuitenkin selviää, mistä oireista sen voi tunnistaa. Sivustolla esitellään ensin mistä tässä häiriössä on oikein kyse, joka auttaa ymmärtämään, miksi se aiheuttaa näin monenlaisia oireita. Se lisää riskiä tyypin 2 diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen ja kohdun limakalvon syöpään. Aiemmin on uutisoitu, kuinka se voi vaikuttaa naisen elämänlaatuun luultua pitempään.

Naisilla, joilla on PCOS, on mieshormonien liikatuotantoa. Se voi aiheuttaa lapsettomuutta, mutta ei jokaisen kohdalla. Se aiheuttaa monenlaisia oireita, joista yleensä saadaan vain osa. Jotta sen voi diagnosoida, pitää todeta kaksi kolmesta yleisimmästä oireesta. Yleisimmät oireet ovat epäsäännölliset kuukautiset, korkeat mieshormonitasot sekä polykystiset munasarjat, joka tarkoittaa rakkuloita munasarjoissa. Tässä alla kahdeksan oiretta, josta sen voi tunnistaa.

1. Epäsäännölliset kuukautiset

Kuukautiskierto voi olla liian lyhyt tai pitkä. Se johtuu siitä, että nainen ei saa ovulaatiota säännöllisesti tai ei koskaan. Epäsäännöllinen kuukautiskierto voi olla PCOS-oire.

2. Hormonien epätasapaino

Ainoa tapa, jolla saa selville tämän oireyhtymän aiheuttaman hormonien epätasapainon, on ottaa verikoe. Mutta vaikka hormoneissa olisi epätasapainoa, ei sen perusteella voi pelkästään antaa PCOS-diagnoosia. Epätasapainoa voi olla esimerkiksi testosteronin ja luteinisoivan hormonin tasoissa (auttavat ovulaatiossa), kun taas estrogeenitasot voivat olla normaalit tai korkeat.

3. Polykystiset munasarjat

Jos munasarjoissa on rakkuloita, voidaan se todeta esimerkiksi ultraäänen avulla. Ne ovat pieniä kystiä, jotka ovat kerääntyneet rihmamaisesti yhteen. Vaikka ultrassa näkyisi sellaisia, ei naisella ole välttämättä mitään muita oireita, joista PCOS on tunnettu.

4. Hedelmättömyys

PCOS voi aiheuttaa hedelmättömyyttä. Koska tämä oireyhtymä voi aiheuttaa ongelmia ovulaatiossa, voi se sen takia aiheuttaa hedelmättömyyttä. Mutta raskaaksi voi tulla, koska se voi olla ongelma vain osassa kuukautiskierroista.

5. Epänormaali karvojen kasvu

Hirsutismilla tarkoitetaan karvankasvua paikoissa, joissa se on epätoivottua. Näitä paikkoja ovat esimerkiksi leuka, ylähuuli tai rintakehä eli sellaiset paikat, joissa miehillä yleensä kasvaa karvoja, mutta ei naisilla. Aiheuttaja ei välttämättä ole PCOS, koska sellaista voivat aiheuttaa monet muutkin syyt. Mutta jos on, ovat karvat yleensä paksuja ja tummia.

Karvaiset jalat ja kädet eivät ainakaan ole tämän oireyhtymän syitä, koska niissä karvojen kasvu on täysin normaalia. Mutta jos kyseessä on hirsutismi, voi sitä hoitaa käyttämällä hormonaalisia ehkäisyvalmisteita, jotka esimerkiksi estävät androgeenituotantoa ja sen vaikutuksia karvatuppoihin. Jotkut turvautuvat myös karvojen poistoon elektrolyysillä tai laserilla.

6. Harvenevat hiukset

Jotkut naiset voivat kokea samanlaista hiuksien harvenemista, joka on miehillä yleistä. Tämäkin johtuu hormonien epänormaalista käyttäytymisestä.

7. Akne

Aknea esiintyy sekä naisilla että miehillä monista eri syistä. Naisilla se syy saattaa löytyä PCOS-oireyhtymästä. Akne voi johtua liiasta testosteronin tuotannosta, joten hormonaalisesta ehkäisymenetelmästä voi olla apua tässäkin.

8. Ylipaino

Noin puolet PCOS-naisista on ylipainoisia. Ylimääräinen rasva, erityisesti vatsa-alueen ympärillä, voi aiheuttaa ongelmia hormonitasapainoon. Jos PCOS on tässä syynä ja naisella on ylipainoa, voi hänellä olla myös normaalia korkeampia insuliinipitoisuuksia veressä. Se voi siksi altistaa myös diabetekselle.

Muita merkkejä, jotka voivat viitata PCOS-oireyhtymään, voivat olla alttius uniapneaan ja korkea kolesteroli. Myös ihossa voi olla merkkejä esimerkiksi taivepaikoissa esiintyviä tummia läikkiä.

Lisätietoa ja vertaistukea löydät gynekologisen potilasjärjestön Korento ry:n -sivustolta.

Lähde: Health