Siinä vaiheessa, kun olo tuntuu loppuunpalaneelta, on aika antaa aivoille lepohetki.

Joulun lähestyminen tarkoittaa yleensä sitä, että ollaan menossa kohti vuoden kiireisintä ja stressaavinta aikaa. Moni tekee tuona aikana normaalia enemmän töitä, jotta jouluna ehtisi lepäämään. Se kuulostaa samalla vähän oudolta, että aiheuttaa itselle vain lisää stressiä, jotta saisi sen jälkeen toipua stressistä.

Täydellä teholla työskentely voi rasittaa kehoa ja aivoja. Siksi olisi tärkeää, että aivot saisivat välillä levätä. Se kannattaa muistaa myös silloin, kun on ollut kiirettä. Lepo voi tarkoittaa esimerkiksi elokuvan katselua tai päiväunien ottamista. Se kannattaa, vaikka olisi kuinka kiire.

7 hyvää syytä antaa aivojen hengähtää edes hetkeksi

1. On terveydelle hyväksi

Lepo ja uni ovat ratkaisevassa asemassa immuunijärjestelmän toiminnassa ja kehon kyvyssä toimia parhaimmalla tavalla. Siksi on syytä levätä välillä, jos haluaa pysyä terveenä.

2. Auttaa arvioimaan tavoitteet uudelleen

Intensiivisen työskentelyn aikana on taipumusta unohtaa tavoitteet ja prioriteetit, joka voi vaikuttaa tuottavuuteen. Aivojen lepohetki voi auttaa arvioimaan tavoitteet uudelleen. Suunnitelmista voi tulla siten selkeämpiä.

3. Lisää energiaa

Siinä ei ole mitään uutta, että lepo antaa lisää energiaa. Aivoille voi riittää levoksi jo noin 15 minuutin päiväunet tai pelkkä löhöäminen sohvalla.

4. Parantaa muistia

Jos aivot eivät saa tarpeeksi lepoa, muisti voi mennä sekaisin. Riittävän unen saaminen voi auttaa käsittelemään kaikkia päivän aikana oppimia tietoja ja varmistamaan, että pystyy tallentamaan oppimansa myös pitkällä aikavälillä.

5. Vähentää hajamielisyyttä

Päivän aikana voi huomata tekevänsä asioita, joista ei ole oikeastaan mitään hyötyä. Se voi johtua siitä, että aivot eivät ole saaneet tarvitsemaansa lepoa. Parin lyhyen tauon pitäminen työpäivän aikana voi auttaa ymmärtämään mihin tehtävään kannattaisi keskittyä.

6. Tehostaa suorituskykyä

Moni on varmasti huomannut joskus, että yrittää löytää johonkin ratkaisun yhä uudelleen ja uudelleen, mutta sitä ei tunnu löytyvän. Pieni lepohetki aivoille voisi auttaa asiassa. Se parantaa suorituskykyä.

7. Vähentää stressiä

Kehoa ei ole suunniteltu kestämään liiallista stressiä. Paras tapa vähentää stressiä, on tehdä jotain, josta pitää. Sellainen voisi olla esimerkiksi kävely raittiissa ilmassa, jolloin aivotkin saavat happea ja lepoa.

Lähde: Healthista