Kun sinulla on ummetusta, et taatusti halua tehdä mitään sellaista, joka vain pahentaisi sitä.

Seuraavan kerran, kun kärsit tästä ikävästä vaivasta, kannattaa noudattaa näitä Livestrong -sivuston antamia ohjeita. Niissä neuvotaan, mitä ei ainakaan kannata tehdä, kun suolisto tuntuu olevan tukossa. Osaa niistä kannattaa välttää aina, jos ummetusta tuntuu olevan usein. Voit nimittäin myös estää näiden avulla ummetuksen syntymistä.

1. Vältä einesten syömistä

Eineksien syöminen voi säästää aikaa ja vaivaa ainakin kokkaamisen puolesta. Niissä on yleensä todella vähän kuituja, joten niiden syöminen voi pahentaa ruuansulatuskanavan toimintaa. Niistä löytyy myös paljon transrasvoja, jotka lisäävät tulehduksia suolessa. Eineksissä on myös paljon lisäaineita, kuten säilöntäaineita, väriaineita ja makeutusaineita, jotka muuttavat suolessa olevien mikrobien tasapainoa.

2. Älä juo alkoholia

Jos sinulla on ummetusta, voi alkoholin juominen vielä pahentaa sitä. Sen juominen voi aiheuttaa suolessa kuivumista, joten ummetus vain lisääntyy. Mutta tämä ei koske jokaista. Osalle alkoholin juominen voi aiheuttaa juuri päinvastaista eli ripulia.

3. Juo vähemmän kahvia

Vaikka kahvin juominen voi saada suolen toimimaan vikkelämmin, voi se silti myös pahentaa ummetusta. Se voi toimia samalla tavalla kuin alkoholi eli se voi poistaa suolistosta nestettä. Kannattaa kokeilla olla ilman kahvia, ainakin vähän aikaa, jos ummetus vaivaa.

4. Liiku enemmän

Suolistossa alkaa tapahtua liikettä, kun sinä liikut. Jos vain makaat sohvalla, ei suolikaan ala välttämättä toimimaan. Paksusuoli reagoi fyysiseen aktiivisuuteen, joten liikkumalla voit myös estää ummetuksen syntymistä.

5. Vähennä ravintolisien syömistä

Monet ravintolisät eivät tee suolistolle hyvää. Esimerkiksi kalsiumlisät voivat aiheuttaa ummetusta ja turvotusta. Samoin tekevät rautavalmisteet. Jos sinun terveydentilasi vaatii näiden syömistä, on syytä keskustella ensin lääkärin kanssa, ennen kuin lopetat niiden syömisen esimerkiksi ummetuksen ja muiden vatsavaivojen takia.

6. Älä syö liikaa laksatiivia

Laksatiiveja käytetään ummetuksen hoitoon. Mutta niitä ei pidä mennä ottamaan esimerkiksi liikaa kerralla. Jos niitä käyttää väärin, ne jopa pahentavat ummetusta. Käytä niitä aina ohjeiden mukaan. Niitä ei pidä käyttää myöskään liian pitkiä aikoja putkeen. Silloin paksusuolen hermot voivat vahingoittua, jolloin suoliston kyky supistua heikkenee. Mutta yleensä uusimmat laksatiivit eivät onneksi saa tällaista aikaan.

Lähde: Livestrong