Jos koet, ettet ole parhaimmillasi, näistä vinkeistä voi olla sinulle apua.

Lähes jokaisella on hetkiä, jolloin itseluottamus on hieman hukassa. Onneksi on kuitenkin muutamia tieteen tukemia tapoja ja niksejä saada olo tuntumaan varmemmalta vaikka oikeasti siltä ei tuntuisi.

HuffPostin mukaan alle listatut tavat auttavat sinua tuntemaan olosi varmemmaksi itsesi suhteen.

1. Seiso suorassa

Suora, oikea ryhti kertoo itseluottamuksesta ja tutkimusten mukaan suorassa seisominen auttaa tuntemaan olonsa itsevarmaksi myös sisimmässään. Tutkimuksen mukaan ryhdikäs asento auttaa sinua toimimaan ja tuntemaan olosi voimakkaammaksi. Sosiaalisen psykologin, Amy Cuddyn mukaan ryhtisi voi myös lisätä itsevarmuutta tehostavaa testosteronia kehossasi ja olla mahdollinen menestyksen indikaattori.

2. Muistele hetkeä, jolloin koit olosi mahtavaksi

Pienten, aiempien itseluottamusta sisältäneiden hetkien muistelu voi vaikuttaa, jos tunnet, ettet ole parhaimmillasi. Journal of Experimental Social Psychologyssa julkaistiin tutkimus, jonka mukaan voit kokea olosi varmemmaksi, kun kanavoit hetkeä, jolloin olit aidosti valloittava. HuffPost antaa esimerkiksi tällaisista tilanteista muun muassa onnistuneen bestmanin/kaason puheen pitäminen häissä tai hyvin menneen työhaastattelun. Myös omien saavutusten tarkastelu voi vaikuttaa samalla tavalla.

3. Julkkikset apuun

Olisi helppo kuvitella, että itsensä vertaaminen julkkiksiin saa olon kaikkea muuta kuin hyväksi. Personal Relationships -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kuitenkin hiipuvan itsetunnon omanneiden henkilöiden listattua niitä positiivisia ominaisuuksia, joita oli sekä heissä itsessään että heidän samaa sukupuolta olevassa lempijulkkiksessaan, he kokivat suurempaa tarvetta ja halua olla paras versio itsestään.

4. Venyttele

SELF-lehden mukaan lihasten venettely voi johtaa parempaan ryhtiin, parempaan verenkiertoon ja lopulta itsevarmempaan oloon. Sen lisäksi osa venytyksistä voi rauhoittaa mieltäsi. Joskus siis ei tarvitse tehdä muuta kuin venytellä, jotta tuntisi olonsa paremmaksi.

5. Opettele uutta kieltä tai harjoita vanhoja taitojasi

Uuden kielen opettelu tai kognitiivisten taitojen (kuten algebran opettelu uudelleen tai vaikkapa taidetunnit) terävöittäminen voivat tehostaa tyytyväisyyttäsi elämään samalla tavoin kuin palkankorotus, kävi ilmi brittiläisestä tutkimuksesta.

6. Bassoa peliin

Oletko valmistautumassa pyytämään palkankorotusta tai jotakuta treffeillä? Paina ”play” ja itseluottamuksesi tehostuu. HuffPostin mukaan runsaasti bassoa sisältävät kappaleet voivat saada olosi varmemmaksi.

Lähde: HuffPost