Kauhua sisältävät elokuvat ovat pelottavia ja välillä ne saattavat säikäyttää oikein kunnolla, mutta se tuntuu silti hyvältä.

Nyt juuri ennen halloweenia kauhuleffojen katsominen on hyvin ajankohtaista. Oletko koskaan miettinyt, että miksi oikein pidät niiden katsomisesta? Samalla voitaisiin miettiä, että miksi kauhuun ja jännitykseen perustuva juhlakin on niin suosittu. Tässä Health -sivuston artikkelissa kuitenkin keskitytään siihen miksi kauhuelokuvista pidetään niin paljon. Miksi niiden katsomisesta haluaa maksaa ja miksi se tuntuu niin hyvältä, kun niissä olevia pelottavia kohtauksia säikähtää?

1. Kun säikähdät, alkaa adrenaliini virrata sekä euforiaa lisääviä kemikaaleja

Tiedät kyllä kauhuleffaa katsellessasi, että näkemäsi tapahtumat eivät tapahdu oikeasti. Mutta kehossasi alkaa silti tapahtua samoja asioita, kuin olisit esimerkiksi oikeasti joutunut mukaan johonkin taisteluun. Aivot eivät tee eroa siitä, että tapahtuuko asia fantasiamaailmassa vai ihan oikeasti. Joten, kun kauhuleffassa tulee jännittävä ja kauhua sisältävä kohtaus, sille säikähtäminen antaa sinulle adrenaliinipiikin. Samalla vapautuu endorfiineja ja dopamiinia, joten koet myös euforiaa, joten olo voi tuntua oikein mukavalta.

2. Pelkäät, mutta samalla tiedät olevasi turvassa

Näet edessäsi jotain pelottavaa, mutta tiedät toki, että se ei uhkaa sinua. Kyse on samalla kerralla vaarasta ja turvallisuudesta. Sellaista on koettu jo lapsuudesta asti. Kun lapsi oppii liikkumaan, voi hän kokeilla paeta hetkeksi vanhempansa luota, mutta juoksee pian takaisin turvallisen vanhempansa luokse. Tilanne tuntuu samalla sekä jännittävältä että turvalliselta, joka tuntuu hyvältä. Samalta tuntuu kauhuleffan katsominen. Kun leffa on katsottu, tuntuu siltä kuin olisi saanut tehtyä jotain oman mukavuusalueen ulkopuolelta, kuten pienen lapsen pako vähän kauemmaksi vanhemmastaan.

3. Auttaa valmistautumisessa pahempaan

Kauhuleffat antavat sinulle kuvan siitä, että miltä hengenvaaralliset tilanteet voisivat tuntua. Tiedät paremmin, että miten voit valmistautua todellisiin vaarallisiin tilanteisiin. Elokuvaa katsoessa voi miettiä sitä, että miten ihmiset voisivat käyttäytyä, jos esimerkiksi zombieita olisikin yhtäkkiä olemassa. Näet mitä muut ihmiset tekevät, kun he joutuvat kohtaamaan jonkinlaisen uhan tai haasteen. Se on valmistautumista siihen, että jotain sellaista pahaa tapahtuisi oikeasti.

4. Opettaa sinua selviytymään paremmin elämässäsi

Asiantuntijoiden mukaan kauhuelokuvien katsominen antaa sinulle eräänlaisen ohjekirjan, jonka avulla voit harjoitella erilaisia selviytymisstrategioita. On mahdollista, että paljon kauhuleffoja katsovat, ovat selviytyneet koronapandemiasta muita paremmin heidän hyvin hiottujen selviytymistaitojensa vuoksi. Kun katsotaan kauhuelokuvaa, säädetään samalla tunteita niin, että samalla kun pelätään, osataan myös nauttia.

5. Voit tutkia samalla omaa pimeää puoltasi

Kaikilla on jotain sellaista, jota ei itsessä vielä osaa käsitellä. Ne voidaan kokea omaksi pimeäksi puoleksi. Kauhuleffoja katsomalla voidaan tutkia itsestä tätä puolta, josta ei välttämättä olla kovin ylpeitä.

6. Saat testata omia selviytymiskykyjäsi

Kun näet miten huonosti jollekin leffassa käy, voit ajatella olevasi erilainen kuin tämä uhri, jonka takia tiedät, että selviäisit tilanteista paremmin kuin hän. Luulisit varmasti olevasi parempi piiloutuja ja ajattelisit nopeammin, josta olisi myös apua selviytymisessä. Etkä ehkä juoksisi koskaan karkuun pimeään metsään?

Lähde: Health