Sosiaalinen media helposti tehtävine päivityksineen on muuttanut ihmisten käsitystä yksityisyydestä ja siitä, mitä asioita kannattaa jakaa ja mitä ei.

Ruoka-annosten kuvien jakaminen ei välttämättä ole tärkeää muille, mutta ei voi myöskään aiheuttaa hallaa sinulle itsellesi. Sen sijaan on asioita, joiden jakamisesta voi koitua sinulle paljon haittaa.

Jos haluat pelata varman päälle sosiaalisessa mediassa, älä koskaan jaa näitä asioita. Kuten sanonta kuuluu, kerran internetiin ladattua tai kirjoitettua asiaa ei enää saa sieltä lopullisesti pois. Hysteerisyyteen ei ole aihetta, mutta maalaisjärki kannattaa pitää päässä.

1. Koti- tai työosoitteesi

Harvalle tulisi mieleen kirjoittaa oma osoitteensa alusta loppuun tilapäivitys-kenttään, mutta jaat lähes saman informaation muille jakaessasi maantieteellisen sijaintisi sosiaalisessa mediassa. Muiden on hyvin helppoa päätellä, mitä sijainti sinulle tarkoittaa. Jos olet itse luonut sijainnin esimerkiksi Instagramiin ja merkitset hyvin monta kuvanottopaikkaa sinne, joku hyypiö voi kuviasi katselemalla saada selville, että kyseinen paikka on kotiosoitteesi. Pidä myös huoli, ettei kukaan ystäväsi merkitse itseään paikkaan, joka on kotiosoitteeseesi.

2.  Tietynlaiset kuvat lapsista

Tämän asian kanssa kannattaa olla hyvin, hyvin varovainen ja tarkka. Älä koskaan lataa sosiaaliseen mediaan kuvaa lapsesta, joka ei ole omasi, ilman hänen huoltajiensa lupaa. Myöskään omien lasten kuvien lataamisen kohdalla ei voi olla liian tarkka, sillä internetillä on valitettavasti myös likainen ja inhottava puolensa. Älä lataa lapsistasi kuvia, joissa he ovat vähissä pukeissa tai alasti, joissa on heidän koko nimensä, tai joissa he ovat menossa kouluun. Kun et tee mitään edellä mainituista, sinun ei tarvitse pelätä, että joku käyttäisi tietoja vääriin tarkoituksiin.

3. Lomatiedot

Tulevaa lomaa on ihanaa hehkuttaa sosiaalisessa mediassa. Kuitenkin tieto siitä, että olet Kreikassa seuraavat kaksi viikkoa on potentiaalinen kutsu murtovarkaille. Muista, ettet voi koskaan olla täysin varma siitä, kenen silmiin tai korviin päivityksesi ajautuvat. Voit tietenkin ladata matkakuviasi ja jakaa ne lähimmän ystäväpiirisi kanssa, mutta älä julkaise koko matkasuunnitelmaasi ja aikataulujasi.

4. Salasana-johtolangat

Tietosuoja yleisimmillä nettisivuilla ei ole kaikkein vahvin. Monet sivustot käyttävät salasanojen varmistamiseen ja uudelleen lähettämiseen samoja kysymyksiä. Älä siis jaa netissä mahdollisia vastauksia kysymyksiin, kuten ”Mikä oli ensimmäisen poikaystäväsi nimi?”, ”Missä kaupungissa kasvoit?”, tai ”Mikä oli äitisi tyttönimi?”. Sosiaalinen media ei tee näillä tiedoilla mitään, mutta joku pitkäkyntinen voi tehdä.

5. Arkaluontoiset kuvat 

Tuskin kukaan lataa itsestään alastonkuvia tai muuta arkaluontoista materiaalia Instagramiin, Facebookiin tai muualle. Vahva suositus on kuitenkin olla jakamatta sellaisia kuvia missään, edes Whatsupissa tai vastaavassa, mitä et missään nimessä halua muiden, kuin viestin vastaanottajan näkevän. Kylmä fakta on, että et voi luottaa täysin kehenkään kuin itseesi. Puhelin voidaan myös varastaa.

6. Luottokortin tai taloudellisen tilanteesi tiedot

Jotkut ihmiset todella lataavat sosiaaliseen mediaan kuvia omista luottokorteistaan (toivottavasti et ole yksi heistä). Myös omia pankkiyhteystietoja tai tuloja ei kannata jakaa Facebook-keskusteluissa tai vastaavissa, samoin kuin ei myöskään tietoja syntymäajasta ja -paikasta. Hakkerit voivat helposti kalastaa ja yhdistää nämä tiedot ja päästä nopeasti selville tilitiedoistasi.

Lähde: Popsugar