5 outoa asiaa, jotka voivat aiheuttaa aknea

Moni etsii täydellistä parannuskeinoa akneen ja näpyistä eroon pääsyyn.

Näppylät ja akne iholla ovat aina epätoivottu harmi, joka pahimmassa tapauksessa vaikuttaa todella heikentävästi itsetuntoon. Aknen hoitoon on olemassa monia voiteita ja lääkkeitä, mutta hoidon lisäksi, kannattaa miettiä, mistä näpyt tulevat?

Miami Skin Instituten perustaja ja ihotautilääkäri Sanj Manjula Jegasothyn kertoo yllättäviä syitä, mitkä saattavat vaikuttaa aknen syntyyn.

Treeni
Aknea esiintyy usein myös selässä, joten hikiset treenivaatteet ja hiki voivat aiheuttaa ihohuokosten tukkeutumista. Hiki saattaa aiheuttaa myös kasvoihin aknea, joten kannattaa aina peseytyä heti hikisen treenin jälkeen. Tohtori Jegasothyn suosittelee pesuun salisyylihappoa sisältävää pesuainetta. Salisyylihappoa käytetään paljon aknenhoitotuotteissa sen antimikrobisien ominaisuuksien takia.

Tyyny
Tyynyliina ja lakanat kannattaa vaihtaa vähintään kahden viikon välein, ettei niihin pääse kertymään liikaa epäpuhtauksia aiheuttavia bakteereja. Yön aikana lakanoihin erittyy hikeä ja kuollutta ihosolukkoa, jotka ovat otollinen kasvualusta bakteereille.

Ruoka
Se, miten syömämme ruoka meihin vaikuttaa on toki hyvin yksilöllistä, mutta joillekin ruokavalio saattaa olla pahin aknen aiheuttaja. Tohtori Jegasothynin mukaan, hormoneja sisältävät ruoat, kuten kana ja maitotuotteet (kyllä, mukaan lukien suklaa), voivat aiheuttaa aknen puhkeamista. ”Tämä johtuu siitä, että hormonien tasot näissä elintarvikeryhmissä voivat muuttaa omia hormonitasojasi”, hän sanoo.

Hormonit
”Useimmat eivät välttämättä tiedä, että naiset käyvät läpi hormonaalisen vaihtelun 5-10 vuoden välein aikuiselämästään”, sanoo tohtori Jegasothyn. Tämä vaihtelu saattaa myös selittää aknen. Tästä syystä saattaa johtua myös se, miksi akne puhkeaa ensimmäisen kerran esimerkiksi vasta keski-iällä. Hormoneista johtuvan akneen voikin hyvin hakea apua ihotautilääkäriltä, joka voi suositella lääkkeellistä hoitoa.

Rakkaus
Kyllä, vaikka se kuulostaakin hassulta, ihastuminen ja rakastuminen voivat olla syypäitä aknen syntyyn. ”Tämä johtuu siitä, että lisääntynyt seksuaalinen aktiivisuus saa naisten testosteronitasot nousemaan, joka voi aiheuttaa hyvin voimakastakin aknea.” sanoo tohtori Jegasothyn. Ja niin hullunkuriselta kuin se kuulostaakin, voi rakastuminen aiheuttaa stressiä, joka on yksi syy aknen puhkeamiseen.

Jaa nämä yllättävät aknen syyt myös kavereille!

Lähde: Style Caster


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.