Nämä kappaleet ovat osa elokuvan historian ikonisimpia musiikkihetkiä.

Hyvä elokuva koostuu monesta seikasta. Vaikka juonella ja näyttelijöillä onkin suuri rooli, ei pidä väheksyä elokuvan soundtrackin ja musiikin merkitystä – minkälainen Dirty Dancing – kuuma tanssi olisi ilman (I’ve Had) The Time of My Life -kappaletta tai Saturday Night Fever – lauantai-illan huumaa ilman Stain’ Alivea?

Elokuvan historia pursuaa unohtumattomia leffabiisejä, mutta jotkut ovat muita ikonisempia. Good Housekeepingin mukaan onkin olemassa tiettyjä kappaleita, jotka välittömästi muistuttavat elokuvista, joiden kohtauksissa ne ovat soineet tai liittyvät muuten olennaisesti elokuvaan.

Sivusto listasi tällaisia ikonisimpia musiikkihetkiä ja valitsi parhaimmat leffabiisit kautta aikojen. Tässä 15 parhaimpien joukkoon kuuluvaa leffabiisiä:

Don’t You (Forget About Me) elokuvasta Breakfast Club

Vuonna 1985 ensi-iltansa saanut elokuva on monille tuttu ja Simple Mindsin hitistä tulee heittämällä mieleen elokuvan kohtaus, jossa kappale soi.

Stayin’ Alive elokuvasta Saturday Night Fever – lauantai-illan huumaa

Good Housekeepingin mukaan John Travoltan näyttelemästä hahmosta oppii lähes kaiken olennaisen elokuvan alussa samalla, kun Bee Geesin vuonna 1977 julkaistu kappale soi – voit katsoa kohtauksen alta.

Kiss Me elokuvasta Sinussa on se jokin

Merkittävässä kohtauksessa soi taustalla Sixpence None the Richerin kenties tunnetuimmaksi jäänyt kappale, Kiss Me, joka tuli todella tutuksi etenkin monelle 90-luvun lopun ja 2000-luvun alun teinille.

Eye of the Tiger elokuvasta Rocky

Survivorin Eye of the Tiger on yksi elokuvahistorian tunnetuimpia kappaleita. Rocky-elokuvan kautta tästä on tullut lukuisille ihmisille treenisoittolistojen vakiokappale.

(I’ve Had) The Time of My Life elokuvasta Dirty Dancing – kuuma tanssi

Good Housekeeping huomauttaa, että tässä elokuvassa soi merkittävissä kohtauksissa useampi kappale, joista on tullut ihmisille todella rakkaita. Merkittävin on kuitenkin se hetki, jolloin sanat Because I’ve had the time of life / No, I never felt this way before raikuvat. (I’ve Had) The Time of My Life on tehty vuonna 1987 tätä elokuvaa varten ja se voitti useita palkintoja. Voit katsoa kohtauksen, jossa kappale soi, alta.

Maniac elokuvasta Flashdance

Vaikka What a Feeling on elokuvan virallinen teemabiisi, jää se kakkoseksi Maniacille, joka soi yhdessä ikonisimmista elokuvakohtauksista.

Take My Breath Away elokuvasta Top Gun – lentäjistä parhaat

Berlinin esittämä Take My Breath Away tehtiin juuri tätä elokuvaa varten. Vaikka Top Guniin yhdistetään myös Kenny Logginsin Danger Zone, joka on kenties vielä tunnetumpi leffabiisi, sai tämä kappale maininnan Good Housekeepingin lisalla, koska se on elokuvan ’rakkausteemamusiikki’.

I Say a Little Prayer elokuvasta Kuka sanoo tahdon

Kohtaus, jossa Rupert Everettin hahmo saa koko hääseurueen laulamaan tätä Aretha Franklinin kappaletta, on yhtä viihdyttävää katsottavaa nykypäivänä kuin se oli elokuvan ilmestyttyä vuonna 1997. Voit katsoa kohtauksen alta.

Unchained Melody elokuvasta Ghost – näkymätön rakkaus

Savenvalanta ei ole koskaan ollut yhtä seksikästä kuin Patrick Swayzen ja Demi Mooren tehdessä sitä tässä elokuvassa samalla, kun taustalla soi Unchained Melody. Good Housekeepingin mukaan kohtaus olisi voinut vaikuttaa oudolta ilman tätä sielukasta kappaletta, joka loi siihen juuri oikeanlaisen tunnelman.

My Heart Will Go On elokuvasta Titanic

Pelkkä kappaleen nimi voi todennäköisesti joko saada tämän Céline Dionin esittämän kappaleen soimaan mielessäsi tai tuoda mieleesi kohtauksia tästä traagisesta tarinasta. Kappaleen laulettu versio ei soi elokuvassa, mutta instrumentaaliversio siinä kuuluu. Voit katsoa alta kappaleen musiikkivideon, jossa on mukana kohtauksia elokuvasta.

Footloose elokuvasta Footloose

Kenny Loggins ei saanut tälle listalle Danger Zone -hittiään, mutta Footloosen myötä hän on mukana parhaimpien leffabiisien listalla. Elokuvan nimikkobiisi on menevä hitti, jonka moni yhdistää juurikin Footloose -elokuvaan.

Moon River elokuvasta Aamiainen Tiffanylla

Henry Mancini sävelsi Moon Riverin vuonna 1961 julkaistuun Aamiainen Tiffanylla -elokuvaan. Audrey Hepburnin laulamana kappale voitti useita palkintoja. Voit katsoa alta videon kohtauksesta, jossa kappale kuullaan.

As Time Goes By elokuvasta Casablanca

Tällä kappaleella on tärkeä osa Casablancassa, jossa sen esittää Dooley Wilson. Good Housekeepingin mukaan kappale otettiin mukaan Grammy Hall of Fameen vuonna 2010 ja se on yksi lainatuimmista kohtauksista elokuvassa, josta on muutenkin tullut tunnetuksi monia tokaisuja ja lainauksia.

I Will Always Love You elokuvasta Bodyguard

Dolly Partonin alun perin tekemä kappale on Bodygardin naispääosaa näytelleen Whitney Houstonin laulamana tullut jättihitiksi. Kohtaus, jossa tämä kappale soi, tuo kyynelet silmiin jos ei joka kerta, niin ainakin lähes joka kerta.

Shallow elokuvasta A Star is Born

Tämä on listauksen tuorein hitiksi muodostunut leffabiisi eikä kalpene vanhempien rinnalla. Kappaleesta soi pieni maistiainen elokuvan trailerissa ja ihmiset odottivat koko biisin julkaisua kieli pitkällä. Odotus oli sen arvoista ja kun Lady Gaga ja Bradley Cooper esittävät sen elokuvassa, tuntuu kaksikon välillä oleva kemia todella aidolta. Lady Gaga palkittiin kappaleesta muun muassa Oscarilla ja Golden Globella. Elokuvan live-esitys Oscar-gaalassa sai fanit villiksi, kiitos kaksikon välisen kemian – voit katsoa esityksen Oscar-gaalasta artikkelin yltä tai alta.

Listalle olisi voinut lisätä myös monia muita leffabiisejä. Jäikö sinun mielestä jokin merkittävä kappele puuttumaan? Kerro suosikkisi ja puuttuvat leffabiisit kommenteissa!

Lähde: Good Housekeeping